2 noiembrie: Ziua pomenirii răposaților. Ziua când morții sunt mai aproape de cei vii

Publicat: 02 nov. 2022, 17:01, de Magda Marincovici, în SOCIAL , ? cititori
2 noiembrie: Ziua pomenirii răposaților. Ziua când morții sunt mai aproape de cei vii
Cimitirul Eternitatea

După Sărbătoarea tuturor sfinților (1 noiembrie), în fiecare an, la 2 noiembrie, în calendarul Romano-Catolică este Ziua de pomenire a tuturor credincioșilor răposați.

Vatican

După liturghia specială consacrată tuturor morților, celebrată în Catedrala Sfântul Petru, Papa Francisc se va ruga în această zi la Vatican, în cimitirul teutonic.

Acest cimitir face parte din Bazilica Santa Maria della Pieta din Composanto dei Teutonici, sau  Campo Santo, și este singurul din Vatican. De asemenea, este considerat cel mai vechi cimitir german din Roma.

Cimitirul Catolic Bellu

La București, în Cimitirul Catolic Bellu, în special în această zi, la mormintele îngrijite și acoperite cu flori, se adună rude și prieteni ai răposaților care stau până târziu, la lumina lumânărilor.  Se fac rugăciuni, preoții binecuvântează mormintele și se dă de pomană. În aceeași zi, la orele 15:00, în cimitir se celebrează o slujbă specială pentru credincioșii defuncți știuți și neștiuți, pomeniți și nepomeniți, oficiată de preoți din toate parohiile catolice din București, la care participă mulți credincioși.  În Cimitirul Catolic Belu este monumentul Morților necunoscuți, unde, de asemenea, se oficiază slujbe de pomenire.

Între 1 și 8 noiembrie, credincioșii care se spovedesc și se împărtășesc au parte de indulgența plenară privitoare la sufletul unui răposat. Este o săptămână specială dedicată celor care au plecat dintre noi.

Transilvania

Potrivit celor transmise pe cale orală, în prima zi a lui Brumar, se deschide poarta dintre cele două lumi și cei plecați dintre noi sunt mai  aproape de cei vii.

În Transilvania, datorită influenţei culturale şi religioase apusene, românii greco-catolici au introdus în propria lor tradiţie „Noaptea Luminii” respectiv „Luminaţia”, Astfel, în seara de 1 noiembrie a fiecărui an, ei înalță rugăciunea morților. Obiceiul s-a generalizat în Biserica Greco-Catolică din Transilvania la începutul secolului al XX-lea.

Treptat, credincioșii catolici, greco-catologici, ortodocși, protestați din Transilvania, Banat și Maramureș celebrează deopotrivă Luminația.

Schelete, cranii, demoni

Pe alte meleaguri, Ziua Morților a capătat accente bizare. În acest an, în Ciudad de Mexico, peste un un milion de mexicani, majoritatea deghizați în personaje ciudate au luat parte la parada premergătoare Zilei Morților. Pe margine, privitorii au aplaudat și au admirat scheletele, craniile, demonii, dar și straiele bogat colorate ale celor care au evocat-o pe ”La Calavera Catrina” – ”Doamna-Schelet”, personajul conceput de caricaturistul Jose Guadalupe Posada în 1910.

Din Evul Mediu

În veacul al X-lea, Sf. Odilon, abate al mănăstirii Cluny din Franţa, este cel care fixează pe 2 noiembrie, ca zi de rugăciune pentru cei morţi. Din Evul Mediu, acest obicei, localizat iniţial doar în Franţa, s-a răspândit în toată Europa şi se păstrează până azi. În 1311, Roma a stabilit oficial data de 2 noiembrie ca zi în care să fie celebrată pomenirea tuturor morţilor.

Biserica apuseană celebrează Ziua Morților toamna, când natura și timpul se apropie de un sfârșit: frunzele cad, florile se ofilesc, zilele scad, incluisv numărul lor până la finele anului. Pare că Biserica ne aduce aminte că inclusiv noi, oamenii, suntem trecători pe acest pământ.

Biserica răsăriteană marchează Ziua Morților primăvara, când toată natura învie, odată cu sărbătoarea învierii lui Lazăr. Mesajul Bisericii răsăritene este unul de speranță că și cei adormiți vor învia, așa cum învie natura.