20 de persoane – în aer, deasupra prăpastiei. Telecabina din Bucegi a rămas suspendată. Salvamont a coborât oamenii pe cabluri

Aproximativ 20 de persoane au rămas blocate deasupra prăpastiei, în Telecabina din Bucegi. Aceasta s-a defectat pe traseu, în mers. Salvamontiștii din Bușteni au intervenit de urgență și au salvat călătorii. Proiectantul telecabinei este același care a construit și telecabina din Stresa, în nordul Italiei, care s-a prăbușit în mai. Atunci au murit 14 oameni.

 Cabina a rămas suspendată în dreptul celui de-al treilea stâlp, la aproximativ 200 de metri deasupra prăpastiei. Salvamontiștii au fost nevoiți să apeleze la soluții dificile. Ei au coborât oamenii în rapel, pe cabluri. Alții au coborât direct pe stâlp.

Nici nu știu ce s-ar fi putut întâmpla dacă telecabina cădea de pe cablu. Vă dați seama că nu ne putem raporta la o distanță anume față de sol, acolo e abrupt, prăpastie.

 Se prăbușea cabina câteva sute de metri în prăpastie. Nu mai avea nimeni nicio șansă”, a declarat unul dintre martori.

Defecțiunea, provocată de un bolovan dislocat

Incidentul s-a petrecut duminică, 12 septembrie, la prima cursă a telecabinei din Bușteni. La acea oră, cabina transporta aproape 20 de angajați, care lucrează la diferite puncte de lucru de pe traseul Bușteni-Babele-Peștera.

Potrivit martorilor, defecțiunea la cablul purtător a fost provocată de o stâncă de mari dimensiuni, dislocată din munte, cel mai probabil de un urs. În cădere, bolovanul ar fi lovit instalația de transport pe cablu. A provocat, astfel o defecțiune serioasă, de care administratorii telecabinei nu au știut în timp util.

Unii au coborât pe stâlp, alții pe cabluri, în rapel

Incidentul s-a petrecut, cel mai probabil, în intervalul sâmbătă seara – duminică dimineața. Cabina a pornit normal, în prima cursă, până la punctul defecțiunii. Acolo s-a oprit brusc, într-o poziție ușor aplecată, au precizat martorii.

Cei 20 de angajați blocați în cabină au fost coborâți de urgență, în timp record, de către alți muncitori de la societatea care administrează telecabina.

 În ajutorul lor au sărit și câțiva salvamontiști din Bușteni, care au ajutat la salvarea celor care nu au reușit să coboare singuri pe stâlp.

Vedere de pe traseul Bușteni - Babele, cu telecabina
Vedere de pe traseul Bușteni – Babele, cu telecabina

Accidentul nu a fost anunțat oficial

Accidentul nu a fost anunțat oficial. Nici măcar Poliția Prahova nu a fost înștiințată, atâta vreme cât nu au fost victime.

Pe site-ul oficial al operatorului privat care administrează telecabina din Bușteni a fost postat un anunț prin care se precizează că în perioada 13.09.2021 – 17.09.2021, telecabina Bușteni-Babele va fi în revizie tehnică. Fără alte explicații.

Cabina are același proiectant cu cea prăbușită în Italia, în mai. Atunci au fost 14 morți

Inagurată în 1978, telecabina din Bușteni parcurge un traseu de peste 4 kilometri, pornind de la baza muntelui și ajunge până la cabana Babele, la o altitudine de 2290 de metri, în 13 minute. De aici, traseul continuă până la Peștera, în județul Dâmbovița.

Pe traseu sunt șase piloni (stâlpi care susțin cablurile purtătoare), iar la mijlocul drumului cabina merge în paralel cu peretele de stâncă.

Proiectantul telecabinei din Bușteni este CERETTI & TANFANI Milano, același care a construit și telecabina din Stresa, în nordul Italiei, care s-a prăbușit la finalul lunii mai a acestui an, tragedie soldată cu 14 morți.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole