2021: Cele mai răspândite informații false, dezmințite de Euronews

Euronews a mers pe urma unor informații false și zvonuri înșelătoare care s-au răspândit rapid online și offline în 2021.

Inclusiv Euronews a descoperit că a fost folosit pentru propagarea de informații false. Dar ”serviciul de știri al Euronews, The Cube, a verificat faptele și a dezmințit informațiile greșite râspândite de-a lungul anului”. Iată câteva dintre ele:

Ivermectina nu este un remediu pentru coronavirus

Afirmațiile false online sugerau că Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) ignoră în mod deliberat un remediu ”miracol”. Ivermectina este folosită în mod obișnuit pentru a trata infecțiile parazitare – atât la oameni, cât și la animale -, dar pacienții cu Covid-19 nu ar trebui să ia unele tablete de la medicul veterinar.

EMA și Organizația Mondială a Sănătății au subliniat că numai într-o concentrație periculos de mare ivermectina ar avea un impact medical semnificativ, dar și efecte secundare toxice. ”Nu ne luptăm doar cu o epidemie, ci cu o infodemie, a declarat dirctorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în februarie 2020. Un an mai târziu, afirmațiile false despre potențiale medicamente se răspândiseră pe tot globul.

Vaccinurile nu provoacă variante de Covid

Până la jumătsatea lunii decembrie, peste 56% din populația lumii primise cel puțin o doză de vaccin împotriva coronavirusului.

Totuși, în Europa, programele naționale de vaccinare s-au confruntat cu fenomenul de ezitare și cu teoriile copnspiraționiste anti-vax. O afirmație falsă a sugerat că persoanele vaccinare ar răspândi de fapt ”super-tulpini” de virus. Imunologii au reiterat că variantele de Covid-19 nu este legat de vaccinuri, ci de faptul că virusul se transmite și se răspândește. Pe tot parcursul anului 2021, OMS a demontat conspirațiile online de acest gen. ”Vaccinarea cât mai rapidă și la scară cât mai largă posibil este esențială pentru protejarea oamenilor înainte ca aceștia să fie expuși virusului și riscului de apariție a unor noi variante”, sublinia OMS.

Urnele electorale germane nu au fost deschise cu cuțite

Zvonurile false au fost propagate în Germania, înainte de votul federal din septembrie pentru alegerea succesorului cancelarului Angela Merkel.

Utilizatorii rețelelor sociale au sugerat că urnele de vot din țară ar putea fi deschise folosind cuțite obișnuite de bucătările pentru a compromite voturile. Dar comisarul federal pentru alegeri din Germania a repetat că videoclipurile virale sunt ”dezinformări” și nu o dovadă a fraudei votului alegătorilor.

Și…

Euronews însuși subliniază că a fost folosit pentru dezinformare în perioada altor alegeri cheie din 2021 – votul prezidențial iranian.

Un clip viral fals arăta o femeie – care pretindea că este reporter Euronews – îndemnând cetățenii să boicoteze alegerile și să nu-și exercite dreptul de vot.

În realitate, videoclipul fusese manipulat de un grup de producție iraniann și distribuit fără acordul Euronews.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Atac cu 130 de rachete în Tel Aviv. Ambasadorul Israelului în...

Ploaie de rachete lansate din Fâşia Gaza spre metropola israeliană Tel Aviv. Mişcarea islamistă Hamas a anunţat marţi seara că a lansat 130 de...

India va depăși China la numărul de locuitori, în acest an

India ar putea fi țara cea mai populată din lume până la mijlocul acestui an, depășind China cu aproape trei milioane de locuitori, potrivit...