2021: Invenții și inovații de top în pandemie

Publicat: 31 dec. 2021, 10:41, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
2021: Invenții și inovații de top în pandemie

În anul 2021, dominantă a fost lupta contra coronavirusului. Dar s-a găsit timp și pentru evoluția în tehnologie și știință în afara acestei lupte.

O prezentare a inovațiilor și invențiilor de top realizate în 2021 este propusă de Euronews.

Vaccinuri contra Covid

Vaccinurile au reprezentat marele câștig în lupta contra coronavirusului. Ele au fost dezvoltate, testate și lansate în timp record. Este vorba despre vaccinurile ARN mesager de la Pfizer și Moderna, aprobate în premieră. Aceste vaccinuri funcționează prin introducerea unei molecule de ARN mesager  în organism, ceea ce determină celulele să producă o proteină asemănătoare cu una dintre proteinele virale ale coronavirusului cu scopul de a ne proteja.

Vaccinul contra malariei

Oamenii de știință au salutat aprobarea istorică a vaccinului contra malariei, o boală despre care Organizația Mondială a Sănătății a declarat că a ucis 627.000 de persoane în anul 2020 și a infectat 241 de milioane de oameni.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, spunea că aprobarea acestui vaccin este ”un moment istoric”. Vaccinul are o eficacitate de aproximativ 30%, dar oamenii de știință au spus că este un ”pas uriaș înainte”.

Vaccin covid fără ace

Conceput pentru a ușura administrarea vaccinurilor Covid-19, este o inoculare fără ace, în prezent testată în Marea Britanie. În locul acelor este folosit jetul de aer care duce serul în piele, fiind o alternativă pentru cei care se sperie de înțepături. ”Noul vaccin împotriva coronavirusului folosește tehnologia DIOSvax de la Universitatea din Cambridge și ar putea fi extins și fabricat sub formă de pulbere pentru a stimula eforturile globale de vaccinare dacă studiul se dovedește a fi de succes”, transmite Euronews.

Spray nazal Covid

Acest spray se află în curs de testare și este menit să prevină infecțiile Covid-19. „Pentru ca virusul să intre în celulă, trebuie să sufere anumite reacții chimice foarte specifice”, a explicat Rakesh Uppal, președintele Raphael Labs care dezvoltă spray-ul. Am reușit să găsim o modalitate de a manipula acea reacție chimică și, prin urmare, să oprim pătrunderea virusului”, a spus Uppal, adăugând că pare eficient indiferent de tulpina de coronavirus pe care o întâlnește.

Bo.by, dispozitivul pentru prematuri

Dispozitivul Bo.by, dezvoltat la Universitatea Kunstuniversitat Linz din Austria,  ajută bebelușii prematuri aflați în incubator să aibă o experiență de legături senzoriale bogate cu părinții lor în situații în care contactul real nu este posibil.

Bo.by este un set de două dispozitive conectate wireless, unul pentru părinte și celălalt la o saltea pentru copii în interiorul incubatorului.

Fiecare dispozitiv are senzori care permit colectarea și trimiterea de date către celălalt, captarea atingerii, mișcarea sânilor, vibrațiile, bătăile inimii, căldura corporală sau mirosul. Înseamnă că atât părintele, cât și copilul pot experimenta contact indirect cu celălalt.

Pantofii hands-free

Pantofii hands-free permit persoanelor cu anumite dizabilități – sau oricui nu are mâinile libere – să-i poarte fără probleme. Ei au fost lansați de Nike și au o balama care ajută la deschidere și închidere, permițând utilizatorului să-i încalțe fără să folosească mâinile.

Lămpi stradale alimentate de vânt

Papilio este un stâlp de lampă cu o turbină eoliană integrată, care produce energie regenerabilă și se aprinde doar atunci când este nevoie.

El reduce nu numai emisiile, ci și poluarea luminoasă. A fost testat în Berlin, iar creatorul său spune că produce cu ușurință suficientă energie regenerabilă pentru a se aprinde.

Cameră selfie cu stick de buzunar

Pentru cei cărora le place să facă selfie-uri acasă sau în străinătate, stick-ul pentru selfie a avut o actualizare modernă în acest an.

IQUI permite fotografii și videoclipuri la 360 de grade cu cele patru lentile ale sale și un suport care faceți fotografii din numeroase poziții.

Trei dintre lentile filmează orizontal, iar alta drept în sus, toate pe un stick subțire de 5,5 inchi.

Amplificator de chitară Mustang Micro

Chitara electrică presupune să fie contectat un amplificator puternic pentru a crea sunetul necesar. Fender dă posibilitatea de a transporta un amplificator oriunde cântați. Amplicatorul poate încăpea într-un buzunar. El se conectează pur și simplu la chitară și cu o pereche de căști, poți obține până la 12 tonuri și 12 efecte.