2023, Anul pastorației persoanelor vârstnice și Anul comemorativ al imnografilor şi cântăreţilor bisericeşti

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2023 drept Anul omagial al pastoraţiei persoanelor vârstnice şi Anul comemorativ al imnografilor şi cântăreţilor bisericeşti, transmite Patriarhul Daniel.

Grija pentru bătrâni, pentru copii şi pentru săraci arată gradul de civilizaţie şi profunzimea trăirii creştine a unui popor. Din acest punct de vedere, ne preocupă, în mod deosebit, starea de abandon social şi dezinteresul faţă de bătrâni (părinţi şi bunici), pe care le constatăm, adesea, în societatea de astăzi. Comunitatea umană tradiţională s-a preocupat dintotdeauna de persoanele vârstnice, considerându-le pe acestea nu o povară, ci un izvor de binecuvântare şi înţelepciune, dar şi de iubire milostivă, prin participarea lor la educaţia copiilor şi a tinerilor”, transmite Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

În comunicatul de presă, Patriarhul Daniel subliniază că, în zilele noastre, foarte mulți bătrâni suferă de singurătate, de izolare de comunitate, se simt inutili sau ”mai mult, traumatizaţi de propria îmbătrânire, ajung chiar la deznădejde”.

De aceea, Biserica este chemată să gândească noi forme şi metode pastorale actuale, apropiindu-se mai mult de nevoile şi aşteptările bătrânilor. Concomitent, trebuie lucrat şi la creşterea şi educarea tinerilor spre a nu marginaliza persoanele vârstnice, a nu le abandona şi izola în centre de asistenţă socială, deoarece tinerii şi persoanele în vârstă au nevoie unii de ceilalţi. Mai precis, bătrânii au nevoie de o mângâiere şi de un cuvânt de încurajare, iar tinerii au nevoie de înţelepciunea, răbdarea şi puterea de rugăciune a bătrânilor”, îndeamnă Patriarhul Daniel.  

Centre de zi și așezăminte rezidențiale

Sub patronajul Patriarhiei Române, în prezent funcționează 21 de centre de zi, 54 de aşezăminte rezidenţiale şi 52 de servicii de îngrijire la domiciliu, toate destinate persoanelor vârstnice.

De asemenea, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat 2023 drept Anul comemorativ al imnografilor şi cântăreţilor bisericeşti.

Cântările cuprinse în cărţile de cult ale Bisericii noastre sunt creaţii ale unor imnografi inspiraţi de Duhul Sfânt şi ne ajută în înţelegerea textului scripturistic, ca parte a Sfintei Tradiţii. Textele imnurilor care se cântă în slujbele Bisericii Ortodoxe aprofundează şi explică bogăţia teologică a Cuvântului lui Dumnezeu. Muzica bisericească este Evanghelia cântată”, explică Patriarhul Daniel.

 „Anul comemorativ al imnografilor şi cântăreţilor bisericeşti devine, astfel, un prilej de comemorare a celor ce s-au ostenit prin munca lor, inspiraţi de Dumnezeu, să compună cântări bisericeşti şi să le interpreteze, spre înaintarea noastră în cunoaşterea lui Dumnezeu. Iar Anul omagial al pastoraţiei persoanelor vârstnice ne îndeamnă să înmulţim activităţile noastre pentru ajutorarea bunicilor, oferindu-le un sprijin concret ca semn al preţuirii lor şi al comuniunii între generaţii, între tineri şi părinţi sau între nepoţi şi bunici„, mai transmite Patriarhul Daniel.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Locul din România unde va fi amplasată cea mai mare fabrică de pavaje din sud-estul Europei

Locul din România unde va fi amplasată cea mai mare fabrică...

Investiția majoră care urmează să transforme peisajul industrial din apropierea Bucureștiului va fi amplasată la Bolintin Vale. Aici se construiește o nouă fabrică de...

Sorin Grindeanu se joacă cu patrimoniul Spitalului Clinic C.F. nr.2 București

Graba disperată a ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, de a transfera gratis baronilor PSD și PNL cele 15 spitale CFR s-a transformat într-o sarabandă de...