22 mai 2023-Ziua Z a rotativei. UDMR, adio guvernare

Mesajul-ordin de ieri al președintelului Klaus Iohannis ca șefii partidelor din coaliție să finalizeze negocierile pentru rotativă până săptămâna viitoare a produs șoc pe scena politică și deja luni va ziua marilor surprize.

Iohannis: ”De cine şi cum face coaliţia sunt chestiuni care se negociază între partide”

”Chestiunile legate de împărţirea ministerelor, de cine şi cum face coaliţia sunt chestiuni care se negociază între partide, nu este o negociere la care trebuie să participe preşedintele statului”, a spus ieri Klaus Iohannis. ”Aşteptarea mea este ca această negociere să se finalizeze până săptămâna viitoare, să se intre efectiv în procedurile care se vor finaliza, sper, în puţine zile, cu un nou Guvern, prin care se realizează aşa numita rotaţie, prim-miniştrii să se schimbe şi ministerele să se ocupe cu oameni performanţi”, a mai precizat șeful statului. În spatele acestui mesaj se ascunde, de fapt, ce trebuie să facă săptămâna viitoare liderii actualei coaliții de guvernare.

PSD și PNL merg mai departe la guvernare fără UDMR

Prin mesajul că ”chestiunile legate de împărţirea ministerelor, de cine şi cum face coaliţia sunt chestiuni care se negociază între partide” șefl statul statului a dat un semnal clar către liderii PSD și PNL Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. Potrivit informațiilor noastre, luni, 22 mai 2023, va ziua când se va bate în cuie echipa guvernamentală care va fi la Palatul Victoria după rotativă. Faptul că șeful statului a spus că nu-l interesează ”de cine şi cum face coaliţia” este semnalul că UDMR va fi scos de la guvernare. Poate că nu întâmplător premierul Nicoale Ciucă a spus cu supărare  că ”UDMR are 20% din ministere, deși are doar 5% în Parlament”. Astfel, liderii Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au luat în calcul faptul că cele două ministere de forță conduse de UDMR, Dezvoltarea și Mediului să meargă către PSD și respectiv PNL. Cel de al treilea minister controlat de UDMR- Sportul va fi înghițit de un nou minister al Familiei, Tineretului și Sportului. Practic, prin desființarea Ministerului Antrenoriatului și Turismului ăi trecere la Economie vor rămâne 18 ministere, dintre care 10 vor fi controlate de PSD și 8 de PNL. Ca atare, PSD și PNL vor negocia până luni seara și ce ministere vor fi controlate de fiecare dintre cele două partide.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...