Francezii se răscoală împotriva creșterii vârstei de pensionare

Protestatarii supăraţi pe preşedintele Emmanuel Macron şi pe planul său de creştere a vârstei de pensionare s-au încăierat joi cu poliţia, au aruncat cu sticle incendiare, pietre, petarde şi artificii, au vandalizat magazine, au blocat accesul la un terminal de aeroport, s-au aşezat pe şinele de tren, iar atmosfera a devenit deosebit de tensionată în cursul serii la Paris.

În această a noua zi de mobilizare, participarea la mitinguri a bătut recorduri în mai multe oraşe. Blocajele s-au înmulţit, iar atmosfera a devenit deosebit de tensionată la Paris.

Ministrul de Interne Gérald Darmanin a anunţat că 123 de poliţişti şi jandarmi au fost răniţi joi în toată Franţa, iar 80 de persoane au fost arestate în total, dintre care 58 la Paris.

O sursă din cadrul poliţiei a declarat joi că „mai multe bande sălbatice” se plimbă pe străzile Parisului. Forţele de ordine vor sancţiona persoanele care se află într-un „sector vizat de un ordin de interdicţie”, au anunţat acestea, potrivit Le Figaro.

Huligani s-au adunat în zona gării Saint-Lazare (arondismentul 8 din Paris), unde incendii violente au fost provocate de partea cealaltă a drumului. Pompierii sunt pe drum, dar au dificultăţi în a avansa, deoarece manifestanţii încearcă să le blocheze calea.

Centrul confruntărilor violente dintre protestatari şi poliţie la Paris a fost, joi seara, Piaţa Operei şi cartierul din împrejurimi, unde au fost declanşate incendii şi vandalizate magazine.

În centrul Parisului, unde o demonstraţie a fost în mare parte paşnică, poliţia a folosit gaze lacrimogene după ce protestatarii au aruncat cu pietre şi au dat foc la pubele. Un restaurant McDonald\”s a fost devastat.

Grupuri de anarhişti „Black Bloc” au fost văzute printre protestatari.

Sindicatele se tem că protestele ar putea deveni şi mai violente dacă nu va exista în continuare un răspuns politic din partea guvernului.

Multe sloganuri şi bannere ale nemulţumiţilor îl vizează pe preşedintele Emmanuel Macron, care a evitat reporterii la sosirea la Bruxelles pentru summitul Uniunii Europene.

Estimările iniţiale ale forţelor de poliţie din întreaga ţară au sugerat că prezenţa la proteste ar putea depăşi demonstraţiile în masă de dinaintea adoptării proiectului de lege controversat. Sindicatul CGT a declarat că aproximativ 800.000 de persoane au mărşăluit joi în capitală.

Poliţia a tras cu gaze lacrimogene asupra protestatarilor din oraşul Nantes, în vestul ţării. În Rennes, poliţiştii au folosit tunuri cu apă. Tot în vest, în Lorient, ziarul Ouest-France a relatat că sticlele incendiare au declanşat un scurt incendiu în curtea unui post de poliţie.

Aeroportul Roissy-Charles De Gaulle din afara Parisului a fost afectat de o acţiune radicală a angajaţilor.

În apropiere de Toulouse, în sud-vest, mormane de gunoaie în flăcări au blocat traficul pe o autostradă şi au trimis coloane de fum pe cer.

„Există multă furie, o situaţie explozivă”, a declarat liderul sindicatului CGT, Philippe Martinez, la începutul unui miting la Paris. Liderii sindicali au făcut apel la calm, dar s-au arătat furioşi faţă de ceea ce au numit comentariile „provocatoare” ale preşedintelui Emmanuel Macron. În cele din urmă, s-a ajuns din nou la incidente, petarde şi gaze lacrimogene.

După săptămâni de tăcere cu privire la noua sa politică pentru sistemul de pensii, preşedintele Emmanuel Macron a rupt tăcerea şi a apărut la televiziune pentru a spune că va rămâne ferm şi că legea va intra în vigoare până la sfârşitul anului. El a comparat protestele cu asaltul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului american.

Sondajele de opinie arată de mult timp că majoritatea alegătorilor se opun creşterii vârstei de pensionare cu doi ani, până la 64 de ani. Alegătorii au fost înfuriaţi şi mai mult de decizia guvernului de săptămâna trecută de a adopta modificările la pensii fără un vot parlament, prin asumarea răspunderii guvernamentale, dar şi de comentariile lui Macron făcute miercuri.

„El este cel care dă foc la ţară”, a declarat Celine Verzeletti de la sindicatul radical CGT pentru postul de radio France Inter.

Producţia de electricitate a fost redusă joi, în a noua zi de proteste şi greve la nivel naţional, în timp ce sindicatele au crescut presiunea asupra guvernului pentru a retrage legea. Serviciile de transport aerian vor continua să fie reduse în weekend, a anunţat autoritatea aviaţiei civile.

Grevele şi protestele au afectat, de asemenea, depozite de petrol şi au blocat un terminal de gaz lichefiat din oraşul Dunkerque din nordul ţării.

Protestele faţă de noua lege, care prevede, de asemenea, o creştere a numărului de ani de muncă pentru a obţine o pensie completă, au atras mulţimi uriaşe la mitingurile organizate de sindicate începând cu luna ianuarie. Cele mai multe au fost paşnice, dar furia a crescut de când guvernul a ocolit votul din camera inferioară a parlamentului, unde nu are o majoritate absolută şi nu era sigur că va obţine suficient sprijin. De atunci, în ultimele şapte nopţi au avut loc demonstraţii la Paris şi în alte oraşe, cu pubele incendiate şi ciocniri cu poliţia.

Ultimul val de proteste reprezintă cea mai serioasă provocare la adresa autorităţii preşedintelui Macron de la revolta „vestelor galbene” de acum patru ani.

„Strada are o legitimitate în Franţa. Dacă domnul Macron nu-şi poate aminti această realitate istorică, nu ştiu ce caută aici”, a declarat un protestatar în vârstă de 42 de ani.

Pierderea zilelor de salariu, atunci când muncitorii se află în grevă, se va simţi într-o perioadă marcată de inflaţie ridicată, iar guvernul speră că protestele şi grevele îşi vor pierde în cele din urmă din vigoare. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Avem tricolorul pe etichetă, ce mai contează ce înghițim? Dublul standard,...

Ultima găselniță a politicienilor de la PSD este să-i oblige pe comercianții care vând produse provenite din materii prime românești să se asigure că...
Frlocin Citu (INQUAM_Octav_Ganea)

Florin Cîțu: „Candidez la președinția PNL. Partidul are nevoie de un...

Primul – ministru Florin Cîțu și-a anunțat duminică dimineață candidatura la președinția Partidului Național Liberal. Flancat de un grup de aproximativ 30 – 40 de...