26 de companii energetice, suspectate de manipulare a pieţei. Investigație ANRE

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) suspectează un  număr de 26 de companii energetice de manipulare a pieţei, fiind declanșată o investigație în acest sens, a anunțat Dumitru Chiriţă, preşedintele autorității.

Firmele cercetate sunt bănuite că în urma activității lor ar fi contribuit la creșterea prețului la energie, fiind pasibile de amenzi cu o valoare între 5 şi 10% din cifra de afaceri. Până în prezent, sancțiunile erau mai mult simbolice.

Avem 26 de operatori economici în investigaţie pentru manipularea pieţei. Ce am constatat: operatorul A îi vinde lui B o cantitate de energie electrică, B vinde lui A aceeaşi cantitate la preţuri crescute. Şi, prin această formulă de manipulare a pieţei, preţul creşte„, a declarat Dumitru Chiriţă, în cadrul Comisiei parlamentare de anchetă privind preţurile energiei.

Aparatură de investigație

Președintele ANRE a recunoscut că nu este deloc simplu să realizezi investigații pe piața energiei, însă, nu imposibil.
 
Este destul de dificil să faci investigaţii în această zonă, dar avem aparatură care ne permite să facem clonare de date şi informaţii din sistemele electronice ale operatorilor. Este o dotare luată din Statele Unite, pentru care din şase în şase luni trebuie să semnez o declaraţie că nu o folosesc decât în scopul pentru care am achiziţionat-o”, a precizat preşedintele ANRE.

Toate datele au caracter confidenţial şi vor fi puse la dispoziţie doar comisiei de anchetă, a mai afirmat Dumitru Chiriță.

Piaţa de electricitate din România a fost complet liberalizată la 1 ianuarie 2021, iar cea de gaze naturale, la 1 iulie 2020. Energia electrică și gazele naturale se află în topul scumpirilor raportate în 2021, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Guvernul a anunțat că de la 1 noiembrie se va aplica compensarea facturilor la energie şi gaze. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole