2,7 miliarde de lei au intrat doar în acest an în conturile constructorilor de autostrăzi. Topul încasărilor din 2025
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/02/lot-mircesti-pascani4.jpg)
Au lucrat, dar au și încasat! Așa s-ar putea rezuma, în câteva cuvinte, activitatea din 2025 a antreprenorilor care lucrează pe șantierele drumurilor de mare viteză din România. Constructorii au emis în acest an facturi de puțin peste 4 miliarde de lei, conform Economica.net, în timp ce Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a achitat facturi de 2,72 miliarde lei. Adică un procent de încasare de 67,3%. Pentru restul de plată, facturile s-ar afla încă în termenul legal.
Topul încasărilor din 2025 este deschis, așa cum era evident, de Grupul UMB, cel mai mare constructor de autostrăzi și drumuri expres din România. Firmele controlate de Dorinel Umbrărescu dețin mai mult de jumătate din contractele de lucrări, așa că și facturile sunt pe măsură.
UMB a facturat în 2025 lucrări de 1.715.000.000 lei, iar dintre acestea au fost achitate facturi de 1.115.000.000 lei, adică un procent de 67%. Chiar dacă sunt încă neplătite, restul facturilor sunt toate în termen, cea mai veche fiind de luna trecută, contrar informațiilor vehiculate recent.
Topul încasărilor din 2025. Italienii de la WeBuild au încasat 82% din sumele facturate
În topul încasărilor se află și italienii de la WeBuild, care lucrează pe secțiunea 3 Cornetu – Tigveni a A1 Sibiu – Pitești, unul dintre cele mai dificile loturi de autostradă din România, și vor deschide curând, integral, secțiunea 5 Curtea de Argeș – Pitești (foto jos). WeBuild ocupă a doua poziție în topul constructorilor de autostrăzi după valoarea lucrărilor facturate de la începutul anului. Mai exact, antreprenorul italian a emis facturi de 671 de milioane de lei, din care a fost achitată de către CNAIR suma de 551 de milioane de lei (procent de 82%).
Podiumul este completat de antreprenorul turc Makyol, cu facturi emise de 491 milioane de lei, din care s-a achitat suma de 260 de milioane de lei (53%). Makyol lucrează pe A13 Sibiu – Făgăraș, a preluat alături de Ozaltin secțiunea de pe Autostrada Transilvania (A3) cu Tunelul Meseș (cel mai scump lot de autostradă din țară) și este prezent și la lotul 3 Pietroasele – Buzău de pe A7 Ploiești – Buzău (în asociere cu Nurol).
Pe următorul loc avem tot un constructor din Turcia, Mapa, care a încasat facturi de 337 milioane lei, din cele 352 de milioane de lei, facturi emise în total (adică un procent de 95%). Mapa lucrează acum, alături de Cengiz, pe secțiunea 2 Boița – Cornetu a A1 Sibiu – Pitești.
Porr Construct – încasări de 65,7% din facturile emise
Topul continuă cu austriecii de la Porr Construct, care au emis facturi de 350 de milioane de lei, din care au fost plătite facturi de 230 de milioane de lei (65,7%). Porr s-a mișcat foarte bine pe secțiunea 4 Tigveni – Curtea de Argeș a A1 Sibiu – Pitești, unde a terminat de forat primul tunel la nivel de autostradă din România. Secțiunea va fi chiar dată în trafic cu un an mai devreme decât termenul contractual.
Facturi de peste 200 de milioane de lei au emis și bulgarii de la Trace, din care au încasat până în prezent 38 de milioane de lei (18%). Bulgarii au ajuns la 98,6% pe lotul 2 Mizil – Pietroasele al A7 Ploiești – Buzău, dar au făcut niște greșeli de amatori la podurile de peste autostradă, care au dus la blocarea lucrărilor.
Topul încasărilor din 2025. Nurol a încasat 64% din sumele facturate
În continuare, turcii de la Nurol au emis facturi de aproape 160 de milioane de lei, din care a fost achitată suma de 102 milioane de lei (64%). Nurol lucrează pe lotul 3 Pietroasele – Buzău de pe A7 Ploiești – Buzău.
Pe următoarea poziție se află constructorul chinez CCECC (China Civil Engineering Construction Corporation), care a facturat anul acesta lucrări de 77 de milioane de lei, din care a încasat 46 de milioane de lei (59,7%). CCECC lucrează pe lotul 3 (Afumați – Cernica) al A0 Nord, pe care s-au dat în trafic 2,3 km în decembrie 2024.
În top se mai află și compania Construcții Erbașu, cu facturi emise de 23 de milioane de lei și încasate de 4 milioane de lei (17,4%). Erbașu a început din acest an lucrările pe lotul Suplacu de Barcău – Chiribiș (26,35 km), care cuprinde și viaductul de 1,8 km abandonat în urmă cu 15 ani de americanii de la Bechtel.