Cât poate să coste o singură cireașă la tarabă în ianuarie

Publicat: 20 ian. 2024, 22:37, de Victor Scarlat, în News , ? cititori
Cât poate să coste o singură cireașă la tarabă în ianuarie

Au apărut cireșele pe tarabele din București, în plină iarnă. Arată bine, sunt delicioase și se și vând, chiar dacă la un preț piperat, mai ales că sunt aduse de peste mări și țări.

Nu vorbim, însă, de kilograme, ci mai mult de suta de grame, pentru că atât își permit în general clienții. Și nici nu-i de mirare, dacă ne gândim că o cireașă ajunge să coste undeva la 3 lei.

Dacă vă întrebați unde s-au copt cireșele, ei bine, în niciun caz în România. Ele sunt aduse de peste tot, de la Africa de Sud, Chile, până la Grecia, Turcia sau Spania. Pe tarabe prețul ajunge și la 250 lei/kg, potrivit Observator News, dar ținând cont că ne aflăm în luna ianuarie, nici nu este de mirare. Mai sunt și comercianți care mai lasă la preț, alții nici nu îl afișează, după cum e năravul la români.

„Dacă situaţia rămâne neschimbată vis-a-vis de măsurile luate de Guvern, mai mult ca sigur că preţurile produselor în piaţă vor creşte în perioada în care vor apărea produsele româneşti. Preţul de 250 de lei pe lângă faptul că este foarte mare, cred că la mijloc etre vorba şi de o speculă pe care o întâlnim în pieţe”, spune Dragoș Frumosu, președintele Sindalimenta.  

Spre comparație, marfa autohtonă, se vindea în vară la prețuri cuprinse între 5 și 12 lei/kg.