31 de moduri prin care Rusia ocolește sancțiunile internaționale

Publicat: 04 iul. 2022, 08:59, de Cezar Amariei, în Internațional , ? cititori
31 de moduri prin care Rusia ocolește sancțiunile internaționale

Deși Occidentul a impus Rusiei multiple sancțiuni încă din 2014, după anexarea Crimeei, acestea nu au produs efectele scontate pentru că Rusia a găsit de fiecare dată portițe de scăpare. Și o bună parte din actualele restricții sunt ușor de ocolit, jurnaliștii de la Economichna Pravda prezentând nu mai puțin de 31 de moduri prin care acestea nu produc efectele scontate.

Primele restricții occidentale în legătură cu agresiunea rusă împotriva Ucrainei au fost introduse în urmă cu opt ani. În pofida acestora, în 2014 Rusia a anexat Crimeea și a lansat agresiunea armată în regiunile Donețk și Lugansk.

Politicienii occidentali au spus că sancțiunile vor ajuta la slăbirea Rusiei și la prevenirea escaladării în continuare a „conflictului”. Euforia a fost observată și în politica ucraineană. Unii au prezis slăbirea financiară a agresorului și, prin urmare, declinul puterii militare.

Cu toate acestea, faptele au arătat că Federația Rusă nu numai că nu a slăbit, ci și și-a sporit semnificativ potențialul ofensiv. Iar pe 24 februarie 2022, ceea ce lumea civilizată se temea atât de mult și, în același timp, se aștepta, s-a întâmplat: Rusia a dezlănțuit un război sângeros pe scară largă pe pământurile ucrainene – în inima Europei.

De ce nu au lovit sancțiunile occidentale economia rusă și nu au împiedicat o invazie la scară largă a Ucrainei?

Lacune în politica de sancțiuni

Din 2014, politica de sancțiuni împotriva Federației Ruse a avut ca scop slăbirea potențialului economic al acesteia, în special a capacităților complexului său industrial de apărare. Cu toate acestea, restricțiile impuse au avut lacune.

De exemplu, în ciuda embargoului asupra desfășurării de afaceri cu sectorul rus de apărare, restricțiile au făcut posibilă prelungirea executării contractelor încheiate înainte de impunerea sancțiunilor de la 1 august 2014.

Comerțul legal cu arme a fost facilitat de absența unei interdicții stricte privind distribuția de produse cu dublă utilizare, care pot fi utilizate și la crearea de arme. Un astfel de comerț cu rușii a continuat companii din Franța, Germania și Austria.

De exemplu, compania germană Bosh a insistat că vinde echipamente auto Rusiei doar în scopuri pașnice, dar echipamentul companiei a fost găsit pe transportoarele blindate rusești confiscate de armata ucraineană.

Occidentul a impus, de asemenea, sancțiuni care restricționează activitatea în anumite sectoare ale economiei. Cu toate acestea, s-a permis ca Rosneft să cumpere în 2016 o participație de 49% la compania energetică indiană Essar Oil.

Rușii nu au achiziționat o participație de control, iar această circumstanță a fost cea care a permis eludarea sancțiunilor, deși alte 49% din acțiunile Essar Oil au fost apoi achiziționate de un fond de investiții rusesc.

În plus, listele de proiecte cu Federația Rusă supuse sancțiunilor au lăsat loc interpretărilor pe scară largă.

Dacă Occidentul ar interzice colaborarea cu Rusia în dezvoltarea  exploatării gazelor de șist, atunci companiile partenere ale Rusiei ar putea înlocui activitățile lor cu dezvoltarea unor „domenii neconvenționale” și ar putea continua cooperarea.

Demn de remarcat este faptul că legislația privind sancțiunile occidentului conține o dispoziție care permite exonerarea infractorului de răspundere. Este vorba despre regulamentul Consiliului European.

Potrivit acesteia, în cazul în care partea „nu a știut și nu a avut niciun motiv rezonabil să suspecteze că acțiunile sale ar încălca măsurile prevăzute în regulament”, infractorul poate face referire la această justificare pentru a-și dovedi nevinovăția.

Această prevedere a fost deja folosită de compania americană Enerpac Heavylifting, care a furnizat ascensoare care au fost utilizate în timpul construcției podului din Crimeea.

Selectivitatea sancțiunilor

În plus față de lacunele din politica de sancțiuni, analiștii de la Trap Agresor au constatat că restricțiile nu sunt adesea atot-cuprinzătoare. Respectiv, unele sfere sau entități nu au fost sancționate, deși logic ar trebui să fie pe listele negre.

Acest lucru a permis Kremlinului să facă afaceri, în ciuda restricțiilor. Astfel, o serie de companii rusești cheie pentru economie și armată nu au intrat sub incidența sancțiunilor.

Așa s-a întâmplat, de exemplu, cu gigantul energetic al Federației Ruse Gazprom, precum și KamAZ, una dintre cele mai mari întreprinderi ale industriei de apărare ruse, ale cărei ampatament auto e utilizat pentru aproape toate echipamentele militare ale agresorului.

În alte cazuri, chiar dacă au fost impuse sancțiuni marilor companii rusești, filialele lor au funcționat fără restricții.

Astfel, unele dintre cele mai mari bănci din Federația Rusă, Sberbank și VTB au folosit filiale din UE pentru a atrage depozite. Primul a strâns 1,6 miliarde de euro, al doilea – 3,9 miliarde de euro. Sberbank Europe AG funcționează în cadrul acestei scheme din 2014.

De asemenea, operațiunile de leasing nu au fost sancționate. Acestea au fost utilizate de furnizorii de echipamente speciale grele, autobuze și camioane produse în UE, a căror vânzare este interzisă în Crimeea.

În sancțiunile referitoare la sectorul financiar, sunt identificate, de asemenea, aspecte problematice.

De exemplu, au fost impuse restricții marilor bănci rusești care operează în Crimeea anexată. Cu toate acestea, cincisprezece bănci mici și mijlocii au continuat să lucreze în peninsulă. Doar cinci dintre ele se aflau pe lista de sancțiuni a SUA.

Tranzacțiile financiare au rămas în afara sancțiunilor, de exemplu, acordarea de împrumuturi companiilor rusești sub formă de tranșe de 30 de zile. Tranzacționarea valorilor mobiliare pe piețele secundare nu a făcut obiectul unor sancțiuni.

Sancțiuni selective

Politica de sancțiuni a Occidentului împotriva Federației Ruse a rămas selectivă în unele locuri chiar și după 24 februarie 2022. În luna mai, navelor rusești li s-a interzis să intre în porturile UE, dar acest lucru nu s-a aplicat mărfurilor rusești.

„Dacă nu poți să spui sigur dacă nava este rusească, poate intra. Nu contează dacă încărcătura sa este rusă sau nu”, a transmis sindicatul britanic Unison.

De asemenea, în porturile țărilor UE pot intra navele care se află în dificultate și au transmis un semnal SOS.

Statelor membre ale UE li se permite să adopte excepții rezonabile separate. De exemplu, pentru navele care transportă carburanți, alimente, transport medical și produse farmaceutice către UE.

Scheme de eludare a sancțiunilor

Schemele de eludare a restricțiilor nu reprezintă o încălcare directă a legislației privind sancțiunile, adesea fiind doar o problemă politică. De exemplu, o măsură obișnuită este să se ascundă originea mărfurilor sancționate.

În timpul transportului unor astfel de mărfuri, pavilionul navei sau destinația acesteia se schimbă adesea. Rușii au folosit chiar și transporturi civile pentru a ascunde transportul de arme.

În timpul transportului pe apă, navele opresc adesea sistemele de identificare.

Numai într-o săptămână din martie 2022, Windward Ltd a numărat 33 de cazuri în care petrolierele rusești au oprit sistemele de identificare pentru operațiunile cu nave non-rusești.

Pentru a ascunde originea mărfurilor, au fost utilizate, de asemenea, modificări ale etichetării sau ambalajului producătorului.

„Puteți aduce o tonă de detergent de rufe și să o ambalați în Ucraina, dar nu puteți aduce o cutie, deoarece detergentul ambalat este supus sancțiunilor dar cel vrac nu este”, a explicat Oleksiy Doroșenko, CEO al Asociației Ucrainene a Furnizorilor de Rețele Comerciale.

Rușii au ascuns companiile sancționate, beneficiarii lor sau legăturile cu ei.

De exemplu, persoanele sau companiile sancționate își „vindeau” adesea afacerile unor parteneri de afaceri, membri ai familiei sau prieteni nesancționați, foloseau companii nesancționate, companii offshore sau pur și simplu fictive.

În 2014, cu o zi înainte de introducerea sancțiunilor americane împotriva sa, oligarhul rus Gennady Timchenko a „vândut” acțiuni de la compania finlandeză Airfix Aviation și Cyprus IPP Oil Products către partenerii de afaceri. Astfel, aceste companii au evitat restricțiile în 2014, dar un an mai târziu sancțiunile s-au extins și asupra lor.

Destinația finală a mărfurilor a fost, de asemenea, ascunsă. Adesea, alte porturi au fost indicate ca punct final al călătoriei navelor, destinația reală nefiind trecută în documente.

În timpul lucrărilor la montarea unui cablu subacvatic între Crimeea și Federația Rusă, operatorul nu a menționat că este vorba despre lucrul în peninsula anexată, ci a indicat „o strâmtoare fără titlu între o anumită peninsulă vestică și cea estică”.

Pentru a face afaceri în Crimeea, companiile locale au indicat jurisdicția rusă, care nu se afla sub sancțiuni la momentul respectiv. Afacerile occidentale au operat în peninsulă prin intermediul retailerilor și filialelor rusești.

De exemplu, în 2017, datorită retailerilor ruși, în spitalul din Ialta au fost găsite echipamente medicale germane Siemens în valoare de 2,8 milioane de euro, cumpărate de la compania rusă Siemens Zdravoohrane.

În 2018, tomografele companiei americane General Electric, conform unei scheme similare, au apărut la Balaklava și Sevastopol.

Sancțiunile au fost, de asemenea, ocolite prin intermediul țărilor terțe sau al societăților înregistrate în acestea.

De exemplu, în 2019, India a semnat un acord cu Rusia să primească rupii în loc de dolari pentru achiziționarea de sisteme de rachete antiaeriene S-400 Triumph, iar în martie 2022 a oferit Rusiei posibilitatea de a investi în datoria sa corporativă printr-o bancă indiană.

Pentru a eluda sancțiunile, rușii chiar și-au schimbat propria legislație. În 2016, ocupanții au adoptat o lege conform căreia instituțiile de credit au trebuit să-și transfere tranzacțiile către sistemul de plăți rusesc „Mir”.

Acesta din urmă a etichetat tranzacțiile din conturile sistemelor Visa și MasterCard din Crimeea ca fiind rusești, ocolind interdicția SUA privind tranzacțiile în peninsulă.

Ucraina, printre țările care au încălcat embargoul

Printre țările care au contribuit la eludarea sancțiunilor de către ruși se numără inclusiv Ucraina.

De exemplu, o companie din Harkov a cumpărat autobuze rusești PAZ din regiunea Nijni Novgorod a fabricii de autobuze Pavlovsky. Apoi, în Ucraina au fost transformate în autobuze școlare și vândute instituțiilor de învățământ ucrainene, indicându-se compania din Harkov drept producător, nu fabrica rusă.