35 de ani de la dezastrul de la Cernobîl. Trei decenii și jumătate de la cea mai mare catastrofă nucleară civilă

Publicat: 26 apr. 2021, 17:00, de Raluca I. Heroiu, în Travel , ? cititori
35 de ani de la dezastrul de la Cernobîl. Trei decenii și jumătate de la cea mai mare catastrofă nucleară civilă

Se împlinesc 35 de ani de la explozia de la Cernobîl, cea mai mare catastrofă nucleară civilă din ultimele trei decenii.

Explozia reactorului 4 al Centralei de la Cernobîl a avut loc pe 26 aprilie 1986, ora 1:23.

Acoperişul reactorului, greu de o mie de tone, a fost aruncat în aer, iar învelişul de grafit a luat foc şi 190 de tone de substanţe radioactive au ajuns la peste 1.000 de metri în atmosferă, iar apoi au fost purtate de curenţii de aer pe distanţe imense.

Secretomania regimului sovietic a făcut ca pericolul imediat să nu fie cunoscut de populaţie.

Abia la 36 de ore de la dezastru au început evacuările în Pripiat, o localitate cu 50.000 de locuitori, situată la un kilometru şi jumătate de centrală.

În mai puţin de două zile, norul care purta particule radioactive, de 200 de ori mai puternice decât bombele atomice de la Hiroshima şi Nagasaki, a cuprins tot nordul Europei.

Efectele contaminării se simt şi acum, după 35 de ani.

Ucraina doreşte să includă zona de excludere Cernobîl, în care se află oraşul Pripiat din nord-vestul ţării, cu imobilele şi spaţiile sale de joacă abandonate, în patrimoniul mondial UNESCO.

„Zona morţii” de la Cernobîl

„Zona morţii” de la Cernobîl reprezintă un teritoriu ce se întinde pe 2.600 de km pătraţi și care prezintă un nivel de radiații uriaș.

  • 56 de oameni au murit imediat sau în lunile ce au urmat.
  • Alte sute de mii de persoane sunt victime ale exploziei din cauza bolilor pe care le-au dezvoltat din cauza radiațiilor.
  • Peste 300.000 de oameni au fost evacuaţi din zonele contaminate.
  • 6,6 milioane de oameni au fost expuşi radiaţiilor.
  • 6.000 de cazuri de cancer tiroidian au fost raportate până în 2005, în special în rândul copiilor şi adolescenţilor.

Excursie la Cernobîl

Sunt oameni care au văzut potențialul turistic al fostei centrale de la Cernobîl. Astăzi oamenii pot merge în grupuri organizare pentru a vedea cum arată un oraș devenit fantomă.

Excursiile sunt de tipul tururilor organizate, iar acestea pleacă de la Kiev. Sunt multe companii care organizează astfel de tururi. De pildă, Ukrainianweb.com oferă un pachet de 89 de euro care include ghid în limba engleză, pick-up și drop-off în Kiev, acces pentru zona de excludere și prânz. Alți operatori ar mai fi Trip-to-Chernobyl.com sau ChernobylTrip.com.

Serialul Cernobîl

Pentru a înțelege mai bine filmul evenimentelor care au avut loc acum 35 de ani la Cernobîl puteți urmări serialul cu același nume de pe HBO. Serialul înfățișează dezastrul nuclear de la Cernobîl, care s-a produs în Uniunea Sovietică în aprilie 1986.