40% din locurile de muncă, la nivel global, amenințate de inteligența artificială!

Publicat: 15 ian. 2024, 23:21, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE
40% din locurile de muncă, la nivel global, amenințate de inteligența artificială!
foto: TRT

Potrivit directorului general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, creșterea inteligenței artificiale  va avea un impact puternic asupra locurilor de muncă.

Până la 60% din locurile de muncă vor fi afectate în economiile avansate și pe unele piețe emergente din toată lumea, estimează directorul general al FMI, transmite Euronews.

Înainte de plecarea la Forumul economic mondial (WEF) de la Davos, duminică, directorul general al FMI avertiza asupra consecințelor majore în urma folosirii extinse a inteligenței artificiale pe piața mondială a muncii: adâncirea inegalităților  și milioane de persoane rămase fără loc de muncă.

Locul tău de muncă poate dispărea , ceea ce nu este bine sau inteligența artificială îți poate îmbunătăți locul de muncă, astfel încât tu vei deveni mai productiv și veniturile tale să crească, a mai spus directorul general al FMI într-un interviu pentru AFP, la Washington.

Potrivit Kristina Georgieva, impactul va fi ceva mai mic pe o parte a piețelor emergente, unde 40% din locurile de muncă vor fi afectate. În țările cu venituri mici, procentul scade la 26%.

Aceste estimări apar într-un raport al FMI, care indică faptul că jumătate din locurile de muncă vor fi afectate de IA, în timp ce celelalte ar putea beneficia de introducerea noii tehnologii.

Se așteaptă ca, în urma impactului IA, persoanele în vârstă să aibă cel mai mult de suferit.

”Trebuie să ne concentrăm pe ajutorarea în special a țărilor cu venituri mici ca să acționeze mai rapid pentru a profita de oportunitățile pe care le oferă inteligența artificială”, a mai spus șeful FMI.