45 de ani de când Nadia Comăneci a devenit vedeta Jocurilor Olimpice de la Montreal: Prima gimnastă din istorie care a primit nota 10 (VIDEO)

Publicat: 03 iul. 2021, 22:00, de Roxana Roseti, în News , ? cititori
45 de ani de când  Nadia Comăneci a devenit vedeta Jocurilor Olimpice de la Montreal: Prima gimnastă din istorie care a primit nota 10 (VIDEO)

„Olimpiada Nadia Comăneci”, aşa a denumit presa internaţională ediţia de la Montreal a Jocurilor Olimpice de vară din 1976. Graţie evoluţiei sale excepţionale, sportiva noastră a fost recunoscută drept vedeta incontestabilă a acestor Jocuri.

18 iulie 1976 este momentul cel mai strălucitor al sportului românesc în istoria participărilor sale olimpice. Nadia Comăneci reușea exercițiul perfect la Jocurile Olimpice de la Montreal și avea să schimbe fața gimnasticii, devenind un star cum România nu mai avusese. În fapt, pe 18 iunie 1976, la Montreal, Nadia a atins perfecțiunea și a încununat o epocă de aur pentru gimnastica mondială. După un parcurs perfect Nadia avea să primească prima notă zece din istoria gimnasticii de până atunci. Înainte de 1976, niciun sportiv nu primise vreodată un scor perfect la niciun eveniment olimpic de gimnastică. A intrat în istorie și faptul că tabela electronică a afişat 1.00 întrucât nu putea arăta nota maximă!

Cu graţie, precizie, acurateţe şi, în acelaşi timp, cu puterea de exprimare a frumuseţii mişcării, gimnasta care nu împlinise 15 ani a încântat sute de milioane de spectatori şi telespectatori, stabilind un record greu de egalat: 7 note de 10 într-un concurs de amploarea JO. Dintre aprecierile exprimate în presa vremii, Arthur Gander, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Gimnastică în perioada JO de la Montreal, spunea că „Nadia este o gimnastă perfectă, un adevărat fenomen...”, iar revista franceză „Sports Magazin” scria „Ce să faci? Ce să mai spui? Cum să vorbeşti de atâta frumuseţe când cuvintele ţi se par atât de sărace…”.

Cu ea se încheie epoca de vis a gimnasticii

Nadia a fost un moment unic în istoria gimnasticii. Cu ea se încheie epoca de vis a gimnasticii. Tot ce urmează sunt mici capodopere tehnice cărora le lipseşte însă farmecul inegalabil al fetei din Oneşti”, scria marele ziarist sportiv Ioan Chirilă în volumul „Nadia” (Editura Sport-Turism, 1977).

Cu cele 27 de medalii cucerite, dintre care 4 de aur, şi cu cele 177,5 puncte obţinute, România se clasa, pentru prima oară, printre primele 10 naţiuni ale lumii, ocupând locul al cincilea în clasamentul pe total de medalii, locul al şaselea după numărul de puncte şi locul al nouălea după numărul medaliilor de aur. Era cea mai bună evoluţie din istoria participării sportivilor români la întrecerile olimpice. Delegaţia olimpică a României a cuprins 166 de sportivi (107 bărbaţi şi 59 femei), participând la 11 sporturi: atletism, box, kaiac-canoe, canotaj, gimnastică, haltere, handbal, lupte, nataţie, scrimă şi tir.

Gimnastica se situează pe primul loc dintre sporturile cu care s-a participat, cucerind aproape 30% din numărul de puncte şi medalii obţinute de către întreaga noastră delegaţie. Trei din cele patru medalii de aur câştigate la această ediţie a JO de delegaţia română au fost cucerite de Nadia Comăneci. De altfel, gimnastica feminină românească înregistrează la Montreal un palmares formidabil: 7 medalii – dintre care 3 de aur, 2 de argint şi 2 de bronz. Echipa compusă din Nadia Comăneci, Teodora Ungureanu, Mariana Constantin, Anca Grigoraş, Gabriela Truşcă şi Georgeta Gabor s-a clasat pentru prima oară pe locul al doilea, obţinând medalia de argint, potrivit agerpres.ro.

A primt un colier NFT cu toate cele 10 mișcări realizate la Montreal

Nadia Comăneci, în vârstă de 60 de ani, locuiește în prezent în SUA, dar vizitează România de mai multe ori pe an. Este căsătorită cu fostul gimnast Bart Conner, și au un fiu.

Nadia a primit în luna iunie a.c. un cadou inedit, care marchează cei 45 de ani de la nota perfectă. Respectiv, pentru a sărbători momentul, patru artiști au confecționat un cadou inedit. Acesta a fost creat prin tehnologia NFT și reprezintă un colier cu toate cele 10 mișcări realizate de Nadia la Montreal. Cei patru artiști din spatele creării colierului NFT sunt designerul Irina Schrotter, arhitectul Vlad Țenu, artistul vizual Andrei Cozlac și specialistul IT Andrei Dănilă.