5.000 de embrioni distruși într-o clinică din Gaza, lovită de un obuz israelian

Publicat: 17 apr. 2024, 22:27, de Magda Marincovici, în Internațional , ? cititori
5.000 de embrioni distruși într-o clinică din Gaza, lovită de un obuz israelian
embrioni Fâșia Gaza FIV

Cea mai mare clinică de fertilizare din Fâșia Gaza a fost ținta unui obuz israelian și circa 5.000 de embrioni conservați în recipiente cu azot lichid au fost distruși.

În urma exploziei, capacele rezervoarelor au sărit, azotul lichid foarte rece s-a evaporat și temperatura a crescut, ceea ce a provocat distrugerea a  peste 4.000 de embrioni și a 1.000 de specimene de spermă și ovule nefertilizate depozitate la centrul Al Basma de fertilizare in vitro (FIV), din oraşul Gaza.

Embrionii conservați în rezervoarele distruse reprezentau o ultimă speranță pentru sute de cupluri palestiniene care au probleme de infertilitate.

Bahaeldeen Ghalayini, în vârstă de 73 de ani, este medic obstetrician și ginecolog, cu studii la Cambridge. El este cel care, în 1997, a înființat clinica lovită de obuzul israelian.

”Știm în profunzime ce au însemnat aceste 5.000 de vieți sau potențiale vieți pentru părinți, fie pentru viitor, fie pentru trecut”, a declarat acesta, citat de Reuters.

Nu mai au altă șansă

Medicul mai spune că aproximativ jumătate dintre cuplurile care au probleme de fertilitate nu mai au altă șansă de a avea copii. ”Inima mea este frântă într-un million de bucăți”, declară medicul.

Potrivit Biroului Palestinian de Statistică, aici rata fertilității este ridicată: 3,38 nașteri la o femeie, față de 1,63, în Marea Britanie.

Totuși, cuplurile infertile, chiar sărace, apelează la metoda FIV. Și pentru aceasta unii vând televizoare şi bijuterii spre a acoperi costurile, spune medicul Al Ghalayini.

În Fâșia Gaza, sunt cel puțin nouă clinici care efectuau fertilizare in vitro: ovulele sunt colectate și fertilizate cu spermatozoizi, în laborator. Embrionii sunt conservați până când se apreciază că este momentul optim pentru transferul în uterul viitoarei mame. Majoritatea embrionilor congelați erau depozitați în clinica Al Basma.

Cu un singur proiectil

Medicul Ghalayini a mai declarat că un singur obuz israelian a lovit colţul centrului, aruncând în aer laboratorul de embriologie aflat la parter. Acesta a precizat că nu știe dacă atacul a vizat în mod intenționat laboratorul sau nu. Dar a adăugat: „Toate aceste vieţi au fost distruse: 5.000 de vieţi cu un singur proiectil”.