5 Lucruri pe care probabil nu le știai despre Aperol Spritz

Este imposibil să vorbești despre Italia și delicioasele băuturi italiene fără să aduci în discuție și fermecătorul cocktail Aperol Spritz. O simplă plimbare prin orașele nordice ale uneia din țările cu cea mai dezvoltată și mai veche cultură din întreaga lume, îți scoate în evidență ca personaj principal Aperol Spritz-ul, savurat de oameni de toate felurile, în general afară, vara, la o terasă umbrită, după o zi lungă de muncă.

Pentru italieni Aperol Spritz-ul este o tradiție, iar pentru noi, o enigmă și o sursă continuă de fascinație. Tocmai de aceea, în acest articol ne-am gândit să-ți propunem și ție să-l cunoaștem mai bine și am întocmit o listă cu 5 lucruri pe care probabil nu le știai încă despre Aperol Spritz.

#1 Un aperitiv cu o istorie mai veche de un secol

Aperol a fost creat în Padua, în Italia, în anul 1919 și a fost gândit ca un aperitiv. Tocmai de aceea italienii preferă Aperol Spritz-ul seara, înainte de cină, pentru stimularea apetitului și stârnirea poftelor culinare. Datorită gustului său dulce-amărui și aromei bogate de plante, Aperol face parte din aceeași familie de băuturi ușor amare precum: Campari, Cynar sau Fernet Branca.

#2 Proseco este cel căruia trebuie să-i mulțumim pentru bule

Aperol Spritz este un cocktail care se face în general dintr-un amestec de Aperol, Prosecco și apă minerală, toate turnate în cantități potrivite, într-un pahar plin cu gheață. Datorită ușurinței cu care se obține, Aperol Spritz este mai nou un cocktail foarte apreciat nu doar de către italieni, ci și de alți europeni sau chiar și americani, care îl savurează de la sfârșitul mesei de prânz și până înainte de cină. Aperol Spritz este o băutură ușor de consumat și în același timp distractivă. Faptul că este plină de bule îi oferă o personalitate aparte, care îl ajută să se remarce în rândul cocktail-urilor din întreaga lume.

#3 Simplu, dar complex în același timp

Dacă vrei să-ți iasă exact ca la o terasă italiană, trebuie să alegi cu mare grijă vinul spumant din Aperol Spritz-ul tău. Nu poți să alegi cu ochii închiși orice sticlă de prosecco și să te aștepți de la o băutură atât de echilibrată ca Aperol Sptritz să-ți iasă bine. Unele sortimente de prosecco pot fi prea dulci pentru a se combina bine cu Aperolul și de aceea trebuie să alegi unul dry sau extra dry ca să știi că mergi la sigur. De asemenea, cu toate că în general este considerat un faux pas să torni vin peste gheață, în cazul acestui spritz nu ai voie să omiți gheața pentru că Aperol Spritz este mult mai fermecător rece decât la temperatura camerei. Iar dacă vrei să afli încă un secret, folosește cuburi cât mai mari, făcute din apă limpede, filtrată, ca să se topească mai greu și să nu dilueze prea repede băutura.

#4 Tehnic vorbind, Aperol Spritz nu e o băutură italiană

Cei ce știu puțină istorie, știu că a existat o perioadă în care unele din provinciile Italiene au fost ocupate de Austria, iar Spritz-ul s-a născut tocmai în Veneto și Lombardy, în prima jumătate a secolului al XIX-lea, când austriecii au venit cu ideea de a combina vinurile albe, destul de acide ale italienilor, cu apă pentru a le face mai ușor de consumat. Și uite așa a apărut șprițul de care și noi, românii, ne bucurăm din plin în ziua de azi.

#5 Popularitatea Aperol Spritz-ului se datorează unui alt aperitiv italian

Aperol Spritz s-a bucurat de mulți fani de-a lungul timpului și nu numai localnicii, ci și aproape oricine vizita Italia gusta din acest cocktail și majoritatea îi luau rețeta și pentru acasă. Dar în anul 2003, un contract profitabil încheiat de Gruppo Campari a făcut ca băutura cu același nume să devină preferata tuturor amatorilor de cocktail-uri, dar până în anul 2019, Aperol a ajuns din nou pe val și acum aproape că nu există iubitor de cocktail-uri care să nu știe cum se prepară un Aperol Spritz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole