500 de ani de la Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung. Este cel mai vechi document în limba română!

Municipalităţile din Câmpulung Muscel şi Braşov au marcat împlinirea a 500 de ani de la “Scrisoarea lui Neacşu”, cel mai vechi document scris păstrat în limba română, printr-o serie de evenimente.

Evenimentele s-au finalizat miercuri cu gestul simbolic al primăriţei Elena Lasconi care i-a înmânat edilului braşovean Allen Coliban o scrisoare. Gazda evenimentului de la Braşov, primarul Allen Coliban, a menţionat, cu prilejul primirii scrisorii din partea municipalităţii muscelene că, în ziua precedentă a avut loc un eveniment similar şi la Câmpulung Muscel. “Iată că tradiţia relaţiilor comerciale şi epistolare ale celor două oraşe continuă după 500 de ani”, a spus Coliban.

Se dorește ca documentul original să fie expus la Braşov

El a anunţat că doreşte ca, la începutul următorului an şcolar, documentul original, vechi de 500 de ani, să fie expus la Braşov, ”pentru a fi accesibil tuturor elevilor”.Prezent la eveniment, viceprimarul din Câmpulung Muscel, profesorul Nicolae Zaharia, a precizat că, timp de trei luni, începând din luna aprilie, elevi de gimnaziu din oraşul argeşean au corespondat cu colegi de-ai lor braşoveni, la final fiind alese şi premiate cele mai frumoase scrisori, câte opt din fiecare oraş.

Scrisoarea lui Neacşu din Câmpulung către judele Braşovului, Hans Begner, a cărei dată se estimează a fi anul 1521, este scrisă, deşi cu slove chirilice, conform uzanţelor vremii, în limba română, relatează Agerpres.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole