9 din cele 15 persoane cu funcţii de conducere din Direcţia Regională Antifraudă Fiscală Bucureşti, schimbate de noul şef ANAF
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2024/11/ANAF.jpg)
Noua conducere a ANAF a început curăţenia la vârful uneia dintre cele mai importante structuri din subordine. Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, a anunţat marţi că 9 dintre cele 15 persoane cu funcţii de conducere din Direcţia Regională Antifraudă Fiscală Bucureşti au fost înlocuite.
Noul şef ANAF face schimbări
Decizia a fost luată de noul preşedinte al ANAF, Adrian Nicuşor Nica, numit la începutul lunii iulie în funcţie.
„Am discutat în detaliu cu noul Preşedinte ANAF despre necesitatea de a întări acţiunile instituţiei împotriva evaziunii fiscale. În urma discuţiilor, acesta a dispus ieri schimbări majore în conducerea Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală Bucureşti, înlocuind 9 din cele 15 persoane cu funcţii de conducere ale instituţiei”, a transmis Alexandru Nazare, printr-o postare pe Facebook.
Din conducerea structurii antifraudă au fost schimbaţi inspectorul general adjunct antifraudă, doi inspectori şefi de direcţie din cadrul Direcţiei de Control Antifraudă 1 şi şase inspectori şefi de serviciu. Măsura vine în contextul în care, în opinia ministrului, lipsa de reacţie în faţa evaziunii fiscale a devenit inacceptabilă.
„Inacţiunea, tergiversarea şi lipsa de reacţie nu mai pot fi tolerate. Este inacceptabil ca semnalele evidente privind evaziunea fiscală să fie ignorate de cei care sunt plătiţi să le combată. ANAF trebuie să devină parte a soluţiei, nu parte a problemei”, a mai spus Nazare.
Nereguli găsite de Curtea de Conturi
Schimbările au fost anunţate la o lună după ce Curtea de Conturi a publicat rezultatele unui audit de conformitate la ANAF. Potrivit raportului, instituţia are probleme serioase în evidenţa contabilă a veniturilor statului, dar şi în evidenţa analitică pe plătitori.
Datele prezentate sunt îngrijorătoare: la 2.440 de adrese din România sunt înregistrate 47.513 firme cu datorii cumulate de aproape 30 de miliarde de lei. La o singură adresă din Sectorul 1 din Bucureşti sunt înregistrate peste 2.000 de firme şi 6.000 de PFA-uri. Curtea de Conturi a atras atenţia că multe dintre aceste entităţi ar trebui să fie deja în atenţia organelor fiscale, fiind plătitoare de TVA.