95% din pacienții Covid de la Spitalul Giurgiu sunt nevaccinați, iar majoritatea ajung la spital cu afecțiuni pulmonare grave

Este declarația făcută marți de directorul Spitalului Județean Giurgiu, Dragoș Chivu. Acesta spune că situația este foarte gravă, toate paturile destinate pacienților cu COVID fiind ocupate; medicii fac față cu greu solicitărilor, iar numărul deceselor a devenit alarmant.

”Ne confruntăm cu cazuri foarte grave în momentul de față, adresabilitatea este foarte mare pe patologia de COVID și am decis să suplimentăm numărul de paturi, astfel încât să putem acorda asistență medicală tuturor celor care se adresează spitalului nostru.

Secția de Neurologie va fi mutată într-o altă locație pentru a putea avea încă 30 de paturi pentru cei infectați cu coronavirus. Deja, la Secția Boli Infecțioase toate cele 30 de locuri sunt ocupate, iar la Unitatea de Primiri Urgențe sunt 50 de persoane care au nevoie de oxigen, unele dintre ele în stare foarte gravă.

Cu cele 10 paturi suplimentare de la Secția de Boli Infecțioase, ce urmează a fi aprobate astăzi în ședința extraordinară de la CJ Giurgiu, ajungem la un total de 70 de paturi dotate cu ventilatoare, concentratoare de oxigen. Pe secția de neurologie avem o linie de oxigen pentru 12 paturi, restul de 18 paturi fiind pe concentratoare de oxigen. Avem 4 paturi la ATI în care tratăm exclusiv cazurile grave.

Avem medicamente, însă marea problemă o constituie resursa umană. Avem deficit de personal și încercăm cu cadrele medicale actuale să asigurăm asistență și îngrijire pacienților cu COVID.

De altfel, lipsa resurselor umane împiedică operaționalizarea unitatății mobile de care vorbea, în urmă cu o săptămână, secretarul de stat Raed Arafat; aceasta poate veni când vom avea și personalul aferent.

La acest moment, avem doar patru medici cu specialitatea Anestezie-Terapie Intensivă, care se ocupă de cazuri grave; deși avem anunțuri de angajare, nu avem încă solicitări pentru aceste posturi, iar medicii rezidenți nu pot asigura singuri o gardă, pentru că trebuie să lucreze sub tutelă” – spune directorul Spitalului Județean, Dragoș Chivu.

Acesta a mai declarat că cea mai gravă situație cu care se confruntă acum medicii este afectarea pulmonară cu care marea majoritate a pacienților se prezintă în UPU: ”Vin prea târziu, nu pot să înțeleg, dar li se administrează tratamentul necesar și se face tot ce este omenește posibil pentru salvarea lor. La fel de grav este și faptul că 95 % din pacienții internați cu COVID sunt nevaccinați. Se pare că, din păcate, oamenii au ales să se imunizeze natural. Este opinia fiecăruia, dar pe această cale îi îndemn să se imunizeze, vaccinându-se”, a mai declarat managerul SJU Giurgiu, Dragoș Chivu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...