În caz de infectare cu Covid: Cât durează protecția oferită de tratamentul cu anticorpi monoclonali (VIDEO)

Publicat: 27 oct. 2021, 07:45, de Eliza Popa, în News , ? cititori
În caz de infectare cu Covid: Cât durează protecția oferită de tratamentul cu anticorpi monoclonali (VIDEO)

Anticorpii monoclonali nu au durata atât de lungă că în cazul unui vaccin. Un vaccin, chiar dacă are o eficiență timp limitată, în momentul în care faci un rapel se recâștigă eficiența. Cine face aceste afirmații în cazul tratamentului despre care se vorbește tot mai mult în ultima vreme?

Medicul Alexandru Rafila spune că în cazul anticorpilor monoclonali discutăm doar de persistența acestor molecule în organism, pentru un interval de timp de câteva luni – 6 luni, până la 9 luni.

Nu e vorba neapărat de durata atât de lungă ca în cazul unui vaccin. Pentru că anticorpii nu se multiplică, ăsta e iar un lucru important, spre deosebire de imunitatea naturală unde ai mereu un rezervor de celule care sunt sensibilizate de un anumit antigen care produc anticorpi și la o eventuală restimulare produc o cantitate mai mare din același tip de anticorpi. În cazul anticorpilor monoclonali discutăm doar de persistența acestor molecule în organism, pentru un interval de timp de câteva luni, 6 luni, până la 9 luni”, a declarat Alexandru Rafila la DC News.

Unul dintre cei mai puternici anticorpi

Pe de altă parte, cercetători de la Spitalul Universitar din Lausanne şi de la Şcoala Politehnică Federală din acest oraş elveţian (EPFL) au anunţat descoperirea unui anticorp monoclonal capabil să neutralizeze toate variantele coronavirusului SARS-CoV-2, inclusiv varianta Delta, potrivit EFE. Descoperirea ştiinţifică, publicată în revista specializată Cell Reports, a fost obţinută prin izolarea limfocitelor pacienţilor cu COVID-19. Noul anticorp este ”unul dintre cei mai puternici împotriva coronavirusului SARS-CoV-2 identificaţi până în prezent”, afirmă EPFL.

Conform explicaţiilor acestei instituţii, el blochează proteinele Spike şi împiedică astfel infectarea celulelor pulmonare, ceea ce opreşte procesul de replicare virală şi permite sistemului imunitar al pacientului să elimine coronavirusul din organism.

Tratamentele cu anticorpi monoclonali au apărut în anii 1970 și sunt deja folosite în mai multe forme de cancer, în boli autoimune, pulmonare sau intestinale, potrivit smartliving.ro. Mecanismul de acțiune al anticorpilor monoclonali este același: identifică și distrug anumite structuri din corp, explică prof. dr. Ion Fulga, profesor de farmacologie și farmacoterapie la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, din București. 

Durata lor de viață diferă

La contactul cu o structură străină sau anormală din corp, sistemul imunitar (mai exact, limfocitele B din măduva osoasă) produce anticorpi capabili să recunoască anumite proteine ale „intrusului”, numite antigene. Anticorpii naturali se fixează pe antigene și semnalează „intrusul” din corp. Odată „marcate” antigenele, ele devin ținte pentru alte celule imunitare, care le distrug. 

După neutralizarea unei substanțe străine, anticorpii continuă să circule în sânge, oferind protecție în cazul unei expuneri viitoare la același antigen. Durata lor de viață diferă de la un tip de organism, la altul.