Majoritatea scroafelor care alăptează sunt ţinute în cuşti cu puţin timp înainte de fătare, în timpul fătării şi după pentru a evita ca acestea să strivească purceluşii, dar şi pentru a câştiga mai mult spaţiu şi a reduce dificultăţile pentru crescător.
„Toţi principalii producători europeni, Spania Germania, Franţa, Danemarca şi Ţările de Jos au puţine scroafe care nu sunt ţinute în cuşti, dar acest lucru se va schimba în următorii 15 ani. Presiunea a crescut la scară europeană pentru a interzice această practică”, a declarat Christine Roguet, specialistă la institutul francez Ifip.
Există și o iniţiativă a cetăţenilor europeni de interzicere a cuştilor (pentru toate animalele de crescătorie, găini, iepuri, raţe) care a strâns aproape 1,4 milioane de semnături.
Executivul comunitar s-a angajat, în urmă cu câteva luni, să prezinte, până în 2023, o propunere legislativă care să vizeze interzicerea creşterii animalelor în cuşti în UE. Se are în vedere o posibilă intrare în vigoare în 2027, cu parcurgerea unei perioade de tranziţie.
În Germania, lucrurile sunt ceva mai avansate. Autorităţile de la Berlin le-au dat răgaz crescătorilor până în 2035 să îşi modifice grajdurile, astfel încât scroafele să aibă la dispoziţie o suprafaţă de minimum 6,5 metri pătraţi. Austria urmează același drum.
Sunt și state precum Suedia, Norvegia şi Elveţia, care nu fac parte din UE, care au interzis deja cuştile.
„Costurile suplimentare ale fătării în libertate pentru un crescător sunt estimate undeva între 38 şi 100%, în funcţie de opţiunea tehnică selectată, fără a putea vorbi de venituri suplimentare la acest moment”, a adăugat Bertrand Convers de la firma Cooperl, lider în sectorul cărnii de porc din Franţa.
În replică, directoarea asociaţiei pentru protecţia animalelor de crescătorie CIWF, Léopoldine Charbonneaux, consideră că dacă germanii „pot să facă acest lucru, şi noi trebuie să fim în măsură să o facem, cu ajutoare şi măsurile asociate necesare”.
Toate părţile apreciază, însă, că tranziţia ar fi facilitată dacă consumatorii sunt gata să plătească pentru o carne puţin mai scumpă.