Al cincilea vaccin anti-COVID în UE. Cu ce este diferit față de celelalte

Publicat: 19 nov. 2021, 08:00, de Laura Macovei, în COVID 19 , ? cititori
Al cincilea vaccin anti-COVID în UE. Cu ce este diferit față de celelalte
vaccin

Novavax a depus o cerere de autorizare a vaccinului său împotriva COVID în Uniunea Europeană, a anunțat Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA). Vaccinul Nuvaxovid folosește o tehnologie diferită de cea a vaccinurilor deja autorizate.

EMA a început să evalueze o cerere de autorizare a introducerii pe piaţă a vaccinului anti-Covid de la Novavax. Evaluarea se va desfăşura potrivit unui program accelerat”, a declarat autoritatea europeană de reglementare, potrivit unui comunicat, citat de Agerpres. Avizul ar putea fi emis în „câteva săptămâni”.

Vaccinul ar putea deveni al cincilea autorizat în Uniunea Europeană, utilizând o tehnologie diferită de cea folosită pentru vaccinurile deja autorizate la scară largă în lume.

Poate fi păstrat la o temperatură cuprinsă între 2 şi 8°C, ceea ce ar putea facilita distribuirea sa.

În septembrie, Novavax a cerut Organizației Mondiale a Sănătății autorizarea în regim de urgență a vaccinului său anti-COVID-19. Indonezia a fost prima ţară care a autorizat vaccinul produs de Novavax, la începutul lunii noiembrie. 

Vaccinul conține mici particule făcute în laborator dintr-o versiune a proteinei Spike (proteina S) de pe suprafața virusului SARS-CoV-2. Serul mai conține, de asemenea, un adjuvant – o substanță care ajută la întărirea răspunsului imun.

Când o persoană primește vaccinul, sistemul imunitar va identifica particulele de proteină drept corpuri străine și va produce un răspuns natural împotriva lor – anticorpi și celule T.

Dacă, ulterior, persoana vaccinată intră în contact cu virusul SARS-CoV-2, sistemul imunitar va recunoaște proteina S de pe virus și va fi deja pregătit să o atace. Anticorpii și celulele imune protejează împotriva COVID cooperând pentru distrugerea virusului, previn intrarea acestuia în celulele corpului și distrug celulele infectate, potrivit comunicatului EMA.