„Guvernare prin dictat” în pandemie: Cum derapează politicul în Regatul Unit

Publicat: 07 dec. 2021, 00:03, de Eliza Popa, în Internațional , ? cititori
„Guvernare prin dictat” în pandemie: Cum derapează politicul în Regatul Unit
politie uk marea britanie

The Financial Times avertizează cu privire la un derapaj cert al politicului, în contextul pandemiei, în Regatul Unit. Potrivit cotidianului se poate observa o nouă „guvernare prin dictat” care ocolește complet parlamentul.

„Problema o reprezintă «procedura de urgență» prevăzută de Legea Sănătății Publice, care conferă executivului puterea de a impune reguli prin simpla declarare a unei chestiuni drept «urgentă», fără consultarea nimănui și fără a prezenta probe.” În plus, „acum legile cuprind adesea doar prevederi generale, iar detaliile importante sunt lăsate în seama legislației secundare”, asupra cărei legislativul nu are control. Însăși Camera Lorzilor a acuzat recent guvernul că „se folosește de ghiduri de aplicare a legilor și protocoale ca de o formă de «legislație deghizată» – cu efect legal, dar în afara controlului parlamentar”, notează The Financial Times.

Publicația evidențiază și că, mai recent, mișcarea guvernului de a forța lucrătorii din domeniul îngrijirilor să fie vaccinați a marcat o premieră: a fost prima dată în legislația engleză când statutul de vaccinare al unei persoane împotriva Covid-19 a afectat în mod explicit eligibilitatea omului de a lucra. „Cu toate acestea, totul a fost depășit în grabă, în baza puterilor delegate, în doar 90 de minute”.