Cotidianul Magyar Hirlap: României nici propriii ei cetăţeni nu-i mai acordă încredere

Publicat: 17 dec. 2021, 06:00, de Eliza Popa, în ESENȚIAL , ? cititori
Cotidianul Magyar Hirlap: României nici propriii ei cetăţeni nu-i mai acordă încredere

Cotidianul bulgar Dnevnik scrie despre campania de informare pentru promovarea vaccinării, lansată în România de Comisia Europeană. Și alte publicații scriu pe subiectul vaccinării în România, legând totul de politic.

Campania CE include un videoclip de 40 de secunde cu mărturii ale unor persoane care și-au pierdut oameni dragi, ce va fi difuzat timp de șapte săptămâni atât la televizor, cât și pe posturile de radio din România, mai scrie Dnevnik, amintind că România și Bulgaria sunt țările cu cea mai scăzută rată de vaccinare a populației. De la Budapesta, cotidianul Magyar Hirlap vede în acest eșec al vaccinării, nu atât ”scepticismul faţă de vaccin, ci slăbirea încrederii faţă de capacitatea de acţiune a statului”.

”Devine tot mai clar că România se află de un deceniu în centrul unei crize politice şi se adâncesc tot mai mult faliile care pun deja sub semnul întrebării însăşi statalitatea României. După 2008, 16 guverne diferite s-au aflat la conducerea ţării, ceea ce a dus la deteriorarea într-atât a prestigiului României, încât nici propriii ei cetăţeni nu-i mai acordă încredere”, comentează cotidianul maghiar, potrivit Rador.

Se alimentează corupția și nepotismul

Sub titlul ”Klaus Iohannis: Președintele român pierde din popularitate din cauza temerilor de corupție care vizează noul guvern”, Politico publică un amplu articol cu opinii ale unor analiști români. ”Președintele României, Klaus Iohannis, a căpătat o strălucită reputație pe plan internațional, fiind considerat un campion al democrației, dar, în țară, această aură pălește, criticii acuzându-l că a încropit un guvern care, în opinia lor, alimentează corupția și nepotismul”, comentează publicația americană. Potrivit Politico, ”Analiștii avertizează că deziluzia, provocată de noul guvern care a preluat puterea luna trecută, ar putea avea consecințe grave, riscând să alimenteze neîncrederea în autoritatea politică – principala cauză a ratei scăzute de vaccinare anticoronavirus din România”.