Ce este regimul flexitarian? Mulți oameni au adoptat deja acest stil de viață fără să știe

Publicat: 28 dec. 2021, 13:15, de Raluca I. Heroiu, în ACTUALITATE , ? cititori
Ce este regimul flexitarian? Mulți oameni au adoptat deja acest stil de viață fără să știe

Termenul de flexitarian devine din ce în ce mai popular. Flexitarianismul este un regim alimentar în care avem libertatea să mâncăm de toate. Secretul este să reducem consumul de carne și pește.

Flexitarianismul ar putea fi parte a unei soluții pentru a limita încălzirea globală pentru că deja a devenit un stil de viață adoptat de foarte multe persoane.

Principiul flexitarianismului este să mâncăm cât mai multe fructe și legume și să consumăm carne și pește doar ocazional. Această dietă alimentară a fost deja adoptată deja de foarte multe persoane.

Acest regim ar fi, potrivit unui studiu al Universității Oxford publicat în revista Nature, una dintre soluțiile pentru a preveni efectele încălzirii climatice. Studiul combină date din toate țările, pentru a evalua impactul producției alimentare asupra mediului și prezintă soluții pentru a pune capăt unei crize alimentare iminente.

Studiul constată că producția alimentară aduce în prezent prejudicii importante: epuizarea resurselor de apă dulce, poluare prin folosirea excesivă a azotului și fosforului. Impactul ecologic s-ar putea agrava cu până la 90 la sută, în condițiile în care se prevede că populația mondială până în 2050 va crește cu 2,3 miliarde de oameni.

„Să hrănești o populație mondială de 10 miliarde de locuitori este posibil, dar numai dacă ne schimbăm modul în care mâncăm și în care producem alimente”, atrage atenția profesorul Johan Rockström, de la Institutul pentru Cercetări asupra Impactului Climatic din Postdam, unul dintre cei care au contribuit la studiul mai sus menționat.

Nu există soluții-miracol, spune profesorul. Dar schimbările din domeniile alimentar și tehnologic sunt aspecte esențiale, iar cercetătorii speră că vor fi completate de o reducere a risipei alimentare și a deșeurilor.

Asta poate începe, de pildă, printr-o reducere drastică a consumului de carne. La scară mondială, dacă o persoană și-ar reduce cu 75 la sută consumul de carne de vită, cu 90 la sută consumul de carne de porc, cu 50 la sută cel de ouă și dacă și-ar tripla consumul de cereale și leguminoase, spun cercetătorii, s-ar putea reduce la jumătate emisiile generate de animalele domestice, un pas necesar pentru a menține încălzirea climatică sub 2 grade Celsius.