Prof. dr. Alina Tănase. Premieră: Terapia celulară pentru pacienții cu boli hematologice la care tratamentele obișnuite nu au dat rezultate

Publicat: 03 ian. 2022, 14:19, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Prof. dr. Alina Tănase. Premieră: Terapia celulară pentru pacienții cu boli hematologice la care tratamentele obișnuite nu au dat rezultate
Dr Alina Tanase INQUAM_Photos_Ilona_Andrei

Institutul Clinic Fundeni (ICF) este primul centru acreditat pentrui  tratamentul cu celule CAR-T, recomandat pentru boli hematologice maligne la pacienți la care terapiile obișnuite nu au dat rezultate, anunță prof. dr. Alina Tănase, medic primar hematologie, cu supraspecializare în transplantul medular, șef al Secției Hematologiei IV din cadrul ICF.    

Această procedură este destinată pacienților adulți cu limfom difuz, cu celulă mare B, recidivant sau refractar și la copii și tineri cu vârste până în 25 de ani incluziv cu leucemie acută limfoblastică, cu celule B refractară, în recădere post-transplant sau alte recăderi.

În țara noastră, această terapie este decontată cu 350.000 de euro/injecție. În cazul a aproximativ jumătate dintre pacienți această terapie a dat rezultate pe termen lung. Deși este o terapie cu multe efecte adverse, totuși riscurile procedurii nu depășesc beneficiile, subliniază prof. dr. Alina Tănase.

Terapia cu CAR-T este în prezent în studiu și pentru cancere digestive, bronhopulmonare, pentru mielomul multipliu refractar și tot mai multe bolii hematologice au această opțiune de tratament.