Marii Sfinți ai acestei zile

Publicat: 03 ian. 2022, 23:00, de Eliza Popa, în ACTUALITATE , ? cititori
Marii Sfinți ai acestei zile
biserică

În cea de-a treia zi din Anul Nou, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfântul Proroc Maleahi și pe Sfântul Mucenic Gordie. Ce trebuie să știe credincioșii despre acești doi mari sfinți a căror sărbătoare pică în zi de luni, când se postește pentru sănătate?

Conform Tradiției, Sfântul Proroc Maleahi este persoana care vestește pregătirea venirii lui Mesia printr-un Înaintemergător al Domnului, care va fi Ioan Botezătorul. Numele Maleahi înseamnă înger. Se spune că a primit acest nume pentru că vorbea față în față cu îngerul Domnului și pentru că păzea îngereasca curăție. Sfântul Proroc Maleahi a murit de tânăr și a fost îngropat lângă părinții săi.

A renunțat să mai fie ostaș și s-a retras în munți

În a treia zi din an este sărbătorit și Sfântul Mucenic Gordie despre care se știe că  a trăit în vremea lui Licinius al Romei (308-324). Din cauza persecuțiilor împotriva creștinilor, Gordie a renunțat să mai fie ostaș și s-a retras în munți. A decis să revină în cetate chiar în ziua prăznuirii lui Marte, zeul războiului, ca să-L mărturisească pe Hristos. Pentru că nu a vrut să renunțe la credința sa în Mântuitorul Iisus Hristos, împăratul a poruncit să fie decapitat. Tot astăzi Biserica Ortodoxă face pomenirea cuviosului Petru Stegarul și a descoperirii moaștelor Sfântului Efrem cel Nou.

Cele mai importante sărbători din prima săptămână a anului sunt marcate în Calendarul Ortodox la date fixe. Este vorba despre Boboteaza – Botezul Domnului, joi 6 ianuarie și Soborul Sfântului Ioan Botezătorul – 7 ianuarie când Biserica Ortodoxă face dezlegare la pește.