S-a descoperit planeta în formă de minge de rugby (VIDEO)

Publicat: 12 ian. 2022, 22:00, de Puterea.ro, în Internațional , ? cititori
S-a descoperit planeta în formă de minge de rugby (VIDEO)

Telescopul spaţial Cheops a descoperit o planetă în formă de minge de rugby la 1.800 de ani-lumină de Sistemul Solar. Telescopul, specializat în detectarea exoplanetelor, le-a permis astronomilor să observe pentru prima dată deformarea unei planete.

Aceasta seamănă cu o minge de rugby – cauzată de efectul de atracţie generat de steaua în jurul căreia orbitează, potrivit AFP. Acea exoplanetă, denumită WASP-103b, se află în constelaţia Hercule, la o distanţă de aproximativ 1.800 de ani-lumină de Sistemul Solar. Astronomii dintr-o echipă coordonată de astrofiziciana portugheză Susana Barros, de la Universitatea din Porto, căutau o planetă extrem de deformată din cauza proximităţii în raport cu steaua sa, a explicat Jacques Laskar, coautor al studiului publicat marţi în revista ştiinţifică Astronomy&Astrophysics.

Informaţii despre structura sa internă, telurică sau gazoasă

Voiam să ştim dacă putem să detectăm forma unei planete observând curba ei de tranzit”, adică variaţia de luminozitate a unei stele care se produce atunci când o exoplanetă trece prin faţa ei”, a declarat acelaşi astrofizician de la Observatorul Paris-PSL. „Ideea este că atunci când o planetă precum o minge de rugby sau o planetă ca o minge de fotbal trece prin faţa unei stele, nu se obţine aceeaşi curbă de tranzit”, a adăugat el.

Deformarea planetei le va oferi oamenilor de ştiinţă şi informaţii despre structura sa internă, telurică sau gazoasă. „Deoarece rezistenţa unui material la deformare depinde de compoziţia lui”, a precizat Susana Barros, într-un comunicat publicat de Agenţia Spaţială Europeană (ESA).