Pe cine deranjează vaca? “Laptele este dat de un mamifer, nu de o imprimantă 3D”

Publicat: 31 ian. 2022, 15:40, de Puterea.ro, în ESENȚIAL , ? cititori
Pe cine deranjează vaca? “Laptele este dat de un mamifer, nu de o imprimantă 3D”

Într-o perioadă în care multe activități se mută pe Metavers, lumea digitală unde nu există restricții, tot mai mulți crescători de animale își pun întrebarea ce se întâmplă cu zootehnia românească, dacă mai are ea sau nu viitor.

Adevărul este că fermierii își văd în continuare de treabă, chiar dacă se descurcă tot mai greu, într-o lume în care se vorbește din ce în ce mai mult de mâncarea creată în bioreactoare, – scuza fiind grija pentru sustenabilitate, –  de la carne de pui sintetică, de vită sau orice doriți și până la cafea pregătită în laborator sau, de ce nu, carne realizată la imprimanta 3D.   

“Probabil ca vom ajunge și acolo, dar eu cel puțin nu cred că apuc să mânânc sau să văd timpurile când toata lumea va mânca numai din laborator, poate copiii, nepoții…Se va chema metavaca, probabil”, declara recent la un eveniment  Alexandru Baciu, un cunoscut crescător de vaci din România.

Fermierul recunoaște că este destul de îngrijorat de ceea ce se întâmplă într-un sector în care tot mai mulți fermieri renunță la creșterea vacilor, iar presiunile organizațiilor de mediu devin tot mai puternice.

“Dă-mi și mie o alternativă sau nu vrei să se mai crească vaca? Dă-mi o alternativă, pune și poporului ceva pe masă. Citeam acum că această carne de pui obținută în Israel costă 7,7 euro/kg. Scuzați-mă, omul cu salariul minim si pensionarul n-o să dea 7 euro/kg de carne de pui, pentru că este făcută din microorganism, este o tâmpenie”, spune fermierul cu referire directă la intențiile sau mai bine zis jocurile politicienilor de la Bruxelles vizavi de acest sector.

Curentul 3D

Îngrijorare este și în rândul procesatorilor. Speră doar să fie un curent temporar la modă, după care omenirea să-și revină la valorile ei.

“Proteina din lapte este foarte sănătoasă, dacă ne gândim ce apare acum, pe lângă carnea 3D care este la modă….. toți vorbesc despre ea, în loc să zică hai să încurajăm țăranul, să dăm un loc de muncă verilor nostri de la țară …Nu cred că acest curent va duce peste puțin timp să apară și laptele 3D”, spune Nicu Bumb, directorul executiv al producătorului de lactate Ibănești.