Cum face AUR jocurile Moscovei. Coloana a cincea de la Kremlin

Publicat: 04 feb. 2022, 16:00, de Puterea.ro, în POLITICĂ , ? cititori
Cum face AUR jocurile Moscovei. Coloana a cincea de la Kremlin

Unul dintre cei mai înfocați susținători proruși din România, Călin Georgescu, a fost numit președinte de onoare al Alianței pentru Unirea Românilor. Gestul alimentează și mai mult teoriile potrivit cărora partidul lui George Simion este apropiat Moscovei, în pofida declarațiilor contrare.

Anunțul survine într-un moment în care tensiunile dintre Ucraina și Rusia sunt în creștere, iar interesul românilor pentru un eventual conflict în apropierea granițelor este și el extrem de ridicat.

„Liderii AUR, în frunte cu George Simion și Claudiu Târziu, nu fac altceva decât să preia din mesajele de propagandă ale Rusiei în România. Cu alte cuvinte, Rusia nu trebuie să facă nimic, are deja agenții de influență locali care joacă perfect rolul de idioți utili. Strategia dezinformațională a Rusiei este acum preluată de liderii AUR, care nu fac altceva decât să exploateze false dispute pe diverse teme, fără a face conexiunea imediată cu Rusia”, este de părere Nicolae Țîbrigan, expert în dezinformare la Institutul pentru Relații Internaționale al Academiei Române, „Ion. I. C, Brătianu”.

Rusiei îi priește starea de încordare pe care o creează în anumite societăți occidentale astfel de mișcări politice pentru a induce ideea că întreg eșafodajul mondial are nevoie de o reașezare, o reașezare în care în centru să se afle Rusia, este altceva.

Referendumul Coaliției pentru Familie din 2018 a pus temelia pentru adevărate rețele de influență ale Rusiei în România, e de părere Țîbrigan. Rețelele colaborează foarte bine și deschis în contextul crizei pandemice.

Țibrigan consideră că solul este unul fertil, pentru că o întreagă zonă a electoratului românesc nu a avut, până în 2020, o reprezentare politică, după dispariția PUNR-ului, PPDD-ului sau a PRM-ului. Este vorba de segmentul radical, suveranist, xenofob și refractar față de mesajele prooccidentale ale politicienilor și care nu participau la vot.

AUR a adus sub umbrela sa diverși euro-sceptici, anti-occidentali prin formație. Linia generală este destul de clară și nu este nouă – alimentarea cinismelor alegătorilor, radicalizarea publicului pe false teme de dezbatere, adâncirea clivajelor din interiorul societății, sporirea neîncrederii în instituțiile democratice, activarea perdanților (reali sau imaginari) ai tranziției post-comuniste și integrării României în UE, accentuarea xenofobiei și al discursului urii împotriva diverselor minorități.

Trădarea de țară, România vândută, elita globalistă sunt mesaje care se regăsesc constant în discursul liderilor AUR și în comentariile utilizatorilor la postările liderilor, în special la cele ale lui George Simion care este, de altfel, vedeta online a partidului cu peste 1,2 milioane de urmăritori.

Afară cu străinii din funcțiile publice

Un bun exemplu de mesaj favorabil Moscovei este discursul extremist împotriva străinilor, vociferat public de simpatizanții AUR și Noii Drepte la îndemnul populist și al lui George Simion, precum că străinii de neam n-ar avea ce căuta în funcții publice.

Tema se regăsește chiar în programul AUR, intitulat „Unirea face puterea” și unde națiunea română este definită în termenii legionarismului anilor 1930, susține Țibrigan. Expertul cataloghează ideea drept un naționalism etnic găunos, care are rolul de a exclude milioane de români pentru că sunt altfel sau că sunt de altă etnie.

Extras din programul politic al AUR

Suntem un tot organic înăuntrul unei matrice în care principalele liante sunt limba, credința și etnia. Acolo unde aceste trei trăsături sunt puse sub semnul întrebării, acolo națiunea română își pierde sensul

Dacă până la intrarea în Parlament AUR era o prezență strict în online, după succesul din cadrul alegerilor legislative, partidul a devenit vizibil și în mass-media clasică, iar pandemia și contextul socio-politic au reprezentat un teren fertil pentru dezvoltarea acestuia.

România – stat suveran

O altă temă globală, care înregistrează un trafic imens pe social media și dă audiențe pe posturile TV, ține de suveranism. Există două partide care exploatează la turații maxime această temă – AUR și APP („partidul lui Liviu Dragnea”). (Re)suveranizarea României, așa cum e promovată de George Simion, este tot o temă recurentă a propagandei ruse de pe Sputnik.

Ambii copreședinți AUR au discursuri ultranaționaliste, în care România este fie sluga occidentului, fie oaia neagră a Uniunii Europene.

Ambii copreședinți AUR au discursuri ultranaționaliste, în care România este fie sluga occidentului, fie oaia neagră a Uniunii Europene.

Pentru suveraniști, este predominantă tema-fanion: „România – stat de rang doi în UE. Nu vrem să fim umiliți”. Străinii ne taie pădurile, ne acaparează piețele și sufocă micii producători, blochează intrarea României în Schengen, ne impun certificate verzi.

„Faptul că astăzi dezbaterea antivacciniștilor despre Covid-19 și certificatul verde a căpătat accente pronunțat anti-occidentale se datorează tot celor de la AUR”, arată Țibrigan.

Călin Georgescu – președintele onorific și premierul din umbră al AUR

Legătura puternică dintre AUR și Călin Georgescu a fost oficializată din momentul în care acesta a fost propunerea AUR pentru funcția de premier, chiar înainte ca AUR să devină surpriza alegerilor din 2020. George Simion a transmis, ulterior, că Georgescu poate fi și un posibil candidat din partea partidului la următoarele alegeri prezidențiale.

Telefonul a devenit un accesoriu foarte important în arsenalul celor de la AUR, care comunică în direct întreaga activitate din Parlament.

„La o simplă căutare pe Sputnik, ziarul de propagandă al Moscovei, vedem numeroase articole în care Călin Georgescu este elogiat. Dacă te laudă Sputnik, nu este de bine. Mai mult, acesta i-a elogiat pe şeful legionar Corneliu Zelea Codreanu, autorul unor asasinate politice în perioada interbelică, şi pe Ion Antonescu, autorul Holocaustului din România”, prezintă Florin Zeru imaginea noului președinte onorific al AUR.

De la Georgescu, AUR a preluat, din primele momente, „proiectul” cu hrană, apă, energie și l-a promovat ca „Premierul Nostru” pentru a obține capital de imagine de la segmentele susceptibile la discursul suveranist și chiar anti-occidental.

Istoricul Cosmin Popa spune că alegerea ca președinte onorific a lui Călin Georgescu are rolul de a reașeza imaginea partidului care este astăzi acaparată de „agitatorul” George Simion și asupra cărui influență politică se pot ridica semne de întrebare.

„Domnii de la AUR sunt într-o disonanță cognitivă. Lor li se pare că declarațiile acestui domn Călin Georgescu sunt pline de miez, sunt coerente, sunt pline de spirit, dar mie-mi pare cu sunt o înșiruire de șabloane pe înțelepciune mioritică, de atâtea ori exprimată și niciodată probată.