Cercetătorii au descoperit al patrulea semnal care atrage țânțarii: culoarea

Publicat: 08 feb. 2022, 21:44, de Puterea.ro, în Sănătate , ? cititori
Cercetătorii au descoperit al patrulea semnal care atrage țânțarii: culoarea
febra dengue Paris Jocurile Olimpice

Cercetătorii de la Universitatea Washington au descoperit recent al patrulea semnal care atrage țânțarii: culoarea. Ceilalți trei sunt: respirația, temperatura corpului și transpirația.

Profesorul de biologie Jeffrey A. Riffel de la Universitatea Washington spune că de obicei trei semnale majore atrag țânțarii: respirația, transpirația și temperatura la nivelul pielii omului. Recent, echipa sa a mai adăugat unul: culoarea.

Echipa profesorului Riffel a urmărit traiectoria de zbor a un milion de țânțari femele, cele care înțeapă pentru a alimenta ouăle, într-un mediu controlat. Este vorba de o cameră de test cu lungimea de doi metri, unde insectele aveau ținte colorate. Cercetătorii au urmărit traiectoria insectelor cu ajutor a 16 camere și un sistem de tracking 3D. Totul a început cu un jet de CO2, gaz inodor pentru om, dar foarte apetisant pentru țânțari. Apoi, prin sistemul de camere, cercetătorii au putut observa spre ce ținte colorate se concentrează insectele. Și se pare că ele preferă roșul, portocaliul și negrul, în schimb nu sunt atrase de violet, alb și verde.  Probabil că roșul este asociat cu un ospăț sanguin. Așadar, pentru a preveni înțepăturile ar trebui să evităm hainele cu această culoare. Specialiștii spun că țânțarii înfometați sunt în primul atrași de miros și apoi de culoare.

Înțepăturile de țânțari nu sunt doar neplăcute pentru că provoacă mâncărimi, ci sunt o sursă dovedită de boli. De exemplu, specia Aedes aegypti este vectorul unor infecții ca Zika, febra galbenă etc., care fac ravagii în țările tropicale.  Aceste boli sunt transmise și de țânțarul-tigru, Aedes albopictus, prezent și în unele regiuni din Europa.