Suedia spune adio restricțiilor

Publicat: 14 feb. 2022, 18:00, de Puterea.ro, în COVID 19 , ? cititori
Suedia spune adio restricțiilor
Steag Suedia

Suedia recomadă doza a patra de vaccin persoanelor cu vârste peste 80 de ani, în schimb a renunțat la toate restricțiile.

Autoritățile sanitare suedeze au făcut luni recomandarea de vaccinare cu doza a patra a tuturor persoanelor trecute de vârsta de 80 de ani, și indiferent de vârstă în cazul rezidenților din azile.

Suedia este printre puținele țări care fac această recomandare care privește, de asemenea, persoanele care beneficiază de îngrijire la domiciliu, indiferent de vârstă, potrivit autorității de sănătate publică. A patra doză trebuie administrată la cel puțin patru luni de la precedenta.

Capacitatea sistemului imunitar de a reacționa la vaccinare și consolidarea unei protecții durabile scade cu vârsta. Or, rapelul întărește protecția, explică epidemiologul șef suedez, Anders Tegnell, într-un comunicat.

În Suedia, peste 85% dintre persoanele trecute de vârsta de 80 de ani și aproximativ 55% dintre persoanele de peste 18 ani au primit a treia doză.

Suedia a renunțat la toate restricțiile începând din data de 9 februarie, cu toate că numărul cazurilor de Omicron este crescut.

Cu aproximativ 16.500 de decese la o populație cu puțin peste 10 milioane de locuitori, bilanțul Suediei în această pandemie este ceva mai scăzut comparativ cu media europeană, dar net superior vecinilor săi nordici (Danemarca, Norvegia și Finlanda).