Ultimul an agricol, afectat puternic de seceta extremă

Publicat: 12 oct. 2020, 15:16, de Raluca I. Heroiu, în Agricultura , ? cititori
Ultimul an agricol, afectat puternic de seceta extremă
secetă, adrian oroș, fermieri

Seceta extremă a produs, în ultimul an, mai mult de 80% din pagubele din agricultură, arată Groupama Asigurări, unul dintre liderii pieței de asigurări din România, care a plătit până în acest moment daune în valoare de 37 de milioane de lei.

Cel mai afectat de secetă a fost sud-estul țării. Conform Groupama Asigurări, valoarea toatală a daunelor care vor fi plătite se va situa în jurul sumei de 100 de milioane de lei.

Culturile cele mai afectate sunt de porumb si floarea soarelui.  

„Fermierii români sunt vulnerabili în calea fenomenelor meteo extreme din ce în ce mai frecvente, înregistrând pagube tot mai mari și mai greu de depășit de la un an la altul. (….)Urmărim evoluția dosarelor de dauna, răspundem rapid cererilor fermierilor și colaboram îndeaproape cu ei pentru a-i putea ajuta și pe termen lung.(…)Pentru sustenabilitatea agriculturii pe termen mediu și lung este, însă, nevoie și de un set de masuri de prevenție care ar putea reduce frecventa și gradul de distrugere provocat de fenomenele extreme, o legislație simplificata și mai putina birocrație – toate masuri importante și pentru că sistemul de asigurări să poată prelua aceste riscuri la un cost mai mic pentru fermieri”, a declarat Calin Matei, Director General Adjunct, Groupama Asigurări.