Întâlnire la muzeu, cu sculptorul Virgil Scripcariu

Publicat: 22 feb. 2022, 22:30, de Puterea.ro, în ACTUALITATE , ? cititori
Întâlnire la muzeu, cu sculptorul Virgil Scripcariu

Muzeul Național de Artă al României (MNAR) ne-a obișnuit în ultima vreme cu o serie de activități pentru public, desfășurate în intervalele orare sau zilele când spațiile expoziționale nu sunt accesibile publicului.

Astfel, MNAR ne invită joi, 24 februarie, ora 18.00, la o „Întâlnire la muzeu” cu sculptorul Virgil Scripcariu. În cadrul întâlnirii cu Călin Stegerean, directorul general al MNAR, se va discuta despre proiecte muzeale și culturale dezvoltate prin inițiative private, precum este cel fondat chiar de Virgil Scripcariu, Muzeul-Atelier-Școala de la Piscu, dar și despre sculptura românească contemporană și implicarea artiștilor în proiecte culturale și educaționale complementare celor instituționale.

 „Întâlnire la muzeu” este un proiect care își propune să privilegieze contactul cu personalități din varii domenii ale culturii pe subiecte aflate la interferența diverselor genuri artistice. Evenimentul va avea loc doar în format online, pe pagina Facebook a MNAR.

Cine este Virgil Scripcariu

Sculptorul s-a născut la Vatra Dornei în 1974. A studiat sculptura la Universitatea Națională de Arte din  București, între 1998 și 2005, la clasa lui  Vasile Gorduz; a fost  bursier Theodor Aman (200), iar în anul următor a fost finalist al marelui premiu Prometheus Opera Prima, acordat de Fundația Anonimul. În 2008 a expus în cadrul Bienalei de arhitectură de la Veneția, având o contribuție  importantă în elaborarea conceptului și structurarea Pavilionului României.

Are importante lucrări de for public în țară. A participat la numeroase expoziții în țară și străinătate: Romanian Design Week 2013, personala de la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești Mogoșoaia 2012, expoziția de grup Lemn.ro de la MNAC 2010 și în Israel, Belgia, Japonia, Italia, Marea Britanie, Austria,  Irlanda, iar anul 2021 s-a încheiat cu o expoziție  personală  la Muzeul Național de Artă al Moldovei din Chișinău.

Trăiește și lucrează în satul Piscu, lângă București, unde este implicat în programe de educație prin artă pentru adulți și copii, cel mai recent  proiect  al său fiind Muzeul-Atelier-Școala de la Piscu,  un spațiu cultural pornit din dorința de a împrieteni copiii și adulții cu patrimoniul și de a pune în lumină moștenirea culturală a comunității din Piscu, o veche vatră de olari cu o istorie culturală bogată, singura din apropierea capitalei în care încă se produce ceramică țărănească.