ANALIZĂ Prețurile apartamentelor în Cluj în februarie 2022, mai mari decât la Barcelona sau București

Publicat: 27 feb. 2022, 14:20, de Puterea.ro, în ECONOMIE , ? cititori
ANALIZĂ Prețurile apartamentelor în Cluj în februarie 2022, mai mari decât la Barcelona sau București

Zilele trecute mi-a atras atenția prețul uriaș la care se vinde celebra garsonieră de 11 metri pătrați din Cluj-Napoca: 37.499 de euro. Uluită de prețul uriaș, de peste 3.600 de euro pentru un metru pătrat, într-un bloc fără lift, la etajul 4 din 4, am aruncat un ochi peste ofertele imobiliare din Cluj-Napoca.

Un apartament de două camere, semidecomandat, de 76 mp, lângă Iulius Mall, în Cluj-Napoca, se vinde cu 289.000 de euro. Tot în apropiere, o garsonieră de 32 de mp costă 63.900 de euro.

În cartierul Gheorgheni din Cluj, unde se află și celebra garsonieră, un apartament cu trei camere, de 75 mp, la parter, într-un bloc cu zece etaje, costă, potrivit unui anunț de pe imobiliare.ro, 270.000 de euro. Cel mai mult am fost uluită de prețul unei camere într-o casă veche, nerenovată, din centrul Clujului. O cameră de 60 mp, într-o casă cu mai multe camere care se vând sau se închiriază individual, costă 289.000 de euro. La aceasta se vor mai adăuga și costurile de modernizare, deoarece camera necesită renovări urgente.

Cât costă un apartament în Barcelona, la plajă

Cu aceeași bani, sau poate chiar mai puțini, se pot cumpăra imobile în Barcelona, unul dintre cele mai frumoase orașe din lume. De exemplu, un apartament cu două camere, micuț, ce-i drept, de 44 metri pătrați, amplasat lângă plaja Barceloneta din orașul catalan, Bareclona, costă 179.000 de euro. Apartamentul este renovat și se vinde complet mobilat și utilat.

Fix în buricul centrului, lângă celebrul Bulevard La Rambla, un apartament similar se vinde cu 195.000 de euro. Cu cât suprafața apartamentului crește, cu atât crește și prețul. Pentru a putea cumpăra, în Barcelona, un apartament de 80 de metri pătrați, este nevoie de 150.000 – 190.000 de euro, în cartiere, și peste 270.000 de euro, dacă ne raportăm la centrul orașului, în zone precum Exaimple sau Rambla.

Prețul apartamentelor în București în februarie 2022

Am căutat să vedem și prețurile imobiliarelor din București. În zona Pipera, într-un ansamblu nou, un apartament cu trei camere, de 76 metri pătrați se vindea, ieri, cu 139.000 de euro plus TVA de 5%. În Drumul Taberei, în Sectorul 6 al Bucureștiului, un apartament cu două camere, de 67 metri pătrați, costă între 51.500 de euro și 75.000 de euro. Prețurile cresc încă foarte mult cu cât ne apropiem de centru, precum zona Unirii sau de zona de Nord, respectiv cartierele Aviației, Primăverii sau Dorobanți. În aceste zone, prețurile depășesc și un milion deeuro,dacă ne raportăm la penthouse-uri cu suprafețe de peste 150 de metri pătrați.

Ce părere au experții despre piața imobiliară în 2022

“La Cluj prețurile la imobiliare mai mari decât în București. Dar dacă există această ofertă, înseamnă că există și cerere. Să nu uităm că orașul Cluj-Napoca este un important centru universitar și un pol economic foarte mare. Este ca un magnet pentru oamenii care se duc acolo. Salariile sunt mari în Cluj, industria, sectorul IT care este foarte dezvoltat, își spun cuvântul”, a declarat, pentru Puterea.ro, analistul imobiliar, Ion Radu Zilișteanu.

Referindu-se la anul 2022, per ansmablu, Zilișteanu ne-a spus că este unul dintre cei mai complicați ani, în care nu prea poți să faci predicții. “Anul acesta este foarte complicat. Sunt două tendințe contrare. În primul rând este scăderea accesului la finanțare, pentru că BNR a limitat gradul de expunere la credite. Apoi vorbim despre dobânzile de pe piața interbancară, care au crescut și vor mai crește, din cauza inflației”, a punctat Zilișteanu. Un alt factor foarte important, este, în opinia analistului imobiliar, creșterea prețurilor la materialele de construcții și a mâinii de lucru. “Materia primă se va scumpi din cauza scumpirii energiei, iar dezvoltatorii, ca să-și mențină marjele de profit, vor trebui să scumpească apartamentele. Cererea scade, iar oferta are prețuri mai mari. Se creează, astfel, un balans pe piață și nu știm exact ce se va întâmpla în 2022. E un an atipic”, a conchis Ion Radu ZIlișteanu.