Macron, după discuția de azi cu Putin: Ceea ce este mai rău abia urmează în Ucraina

Publicat: 03 mart. 2022, 18:30, de Puterea.ro, în News , ? cititori
Macron, după discuția de azi cu Putin: Ceea ce este mai rău abia urmează în Ucraina
Sursa foto: https://choice.npr.org/

Ceea ce este mai rău abia urmează în Ucraina, a apreciat Emmanuel Macron, președintele Franței, după discuțiile pe care le-a purtat azi cu Vladimir Putin și Volodimir Zelenski.

Emmanuel Macron a stat de vorbă azi și cu Vladimir Putin, dar și cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Putin i-a transmis președintelui Franței un mesaj foarte ferm.

„Rusia intenţionează să continue fără compromisuri lupta împotriva membrilor grupărilor naţionaliste care comit crime de război”, i-a spus Vladimir Putin lui Macron, conform unui comunicat de presă al Kremlinului, citat de AFP.

De cealaltă parte, Emmanuel Macron a apreciat că „ceea ce este mai rău abia urmează” în Ucraina, după convorbirea cu Vladimir Putin, care şi-a exprimat „foarte marea determinare” de a-şi continua ofensiva, al cărei scop este „să preia controlul” întregii ţări, potrivit Palatului Elysee.

În cadrul acestei convorbiri, calificată drept „deschisă” de către Kremlin, liderul rus a „comentat amănunţit discursul pronunţat în ajun de către preşedintele francez cu privire la războiul din Ucraina, exprimându-şi dezacordul cu mai multe dintre tezele sale. În special în ceea ce priveşte declaraţia lui Emmanuel Macron care a calificat drept ‘o minciună’ faptul că Rusia luptă cu nazismul în Ucraina”, potrivit Kremlinului.

Cum și-a prezentat Moscova invazia în Ucraina

Moscova îşi prezintă invazia în Ucraina, însoţită de bombardamente împotriva mai multor oraşe în urma cărora au murit numeroşi civili, drept o „operaţiune specială” limitată la estul ţării şi vizând în special „denazificarea” statului ucrainean.

În acest context, AFP notează că actualul preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski este evreu, dar Moscova suferă de ceva vreme de disonanţa cognitivă, potrivit expertului rus Aleksandr Auzan.

Într-o alocuţiune către naţiune consacrată Ucrainei miercuri seara, Macron a insistat asupra faptului că „Rusia nu este partea agresată, ci ea este agresorul”. „Acest război nu este un conflict între NATO şi Rusia” şi „încă şi mai puţin împotriva nazismului, aceasta este o minciună”, a afirmat preşedintele francez.

În timp ce noi discuţii se poartă chiar la această oră la frontiera polono-belarusă între delegaţia ucraineană şi responsabili ruşi, Putin a ameninţat că va extinde lista cu cereri a Moscovei.

„Noi vorbim de demilitarizare şi de un statut neutru al Ucrainei pentru ca nicio ameninţare la adresa Rusiei să nu emane vreodată din acest teritoriu”, i-a spus Putin lui Macron, potrivit Kremlinului.

„Orice tentativă de a câştiga timp prin negocieri va duce doar la solicitări suplimentare faţă de Kiev”, a mai ameninţat Putin.

Ce a vorbit Macron azi cu Zelenski

După ce a vorbit cu Putin, Macron l-a sunat și pe Zelenski, președintele Ucrainei. Convorbirea cu preşedintele rus, care a durat o oră şi 30 de minute, potrivit preşedinţiei franceze, este a treia dintre cei doi lideri de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie.

Discuţia a avut loc „la solicitarea preşedintelui Putin”, a precizat apoi premierul francez Jean Castex la TF1.

„Situaţia de pe teren este, incontestabil, foarte proastă”, a adăugat el.

„Se pare că Vladimir Putin îşi menţine poziţiile, dorinţa de demilitarizare a Ucrainei, capitularea Ucrainei, iar acest lucru, evident, este inacceptabil”, a mai spus prim-ministrul francez.

În faţa Moscovei, „este nevoie de o foarte mare fermitate în privinţa principiilor şi a sancţiunilor”, căutând în acelaşi timp „pacea prin dialog”, ceea ce, „incontestabil”, este „foarte dificil”, a adăugat el.

În cursul acestei discuţii telefonice, la ora 13:30, la cererea preşedintelui francez, Vladimir Putin i-a spus lui Emmanuel Macron că operaţiunea armatei ruse evoluează „conform planului” prevăzut de Moscova şi că „se va agrava” dacă ucrainenii nu îi acceptă condiţiile”, a spus preşedinţia franceză.

Într-un moment în care ONU şi numeroase organizaţii neguvernamente trag un semnal de alarmă faţă de situaţia populaţiei civile din Ucraina, Putin – a cărui aviaţie bombardează intens oraşele ucrainene – a spus că este pregătit „să coopereze cu partenerii străini pentru a rezolva problemele umanitare”.

Invadarea Ucrainei de către Rusia, care a început la 24 februarie, a suscitat indignarea întregii lumi, atrăgându-i ţării agresoare un val de sancţiuni.