Soția lui Zelenski, scrisoare deschisă despre războiul din Ucraina: Cel mai înfiorător lucru este uciderea copiilor

Publicat: 09 mart. 2022, 19:15, de Puterea.ro, în Război Ucraina , ? cititori
Soția lui Zelenski, scrisoare deschisă despre războiul din Ucraina: Cel mai înfiorător lucru este uciderea copiilor

Soţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zeleski a vorbit despre oroarea războiului din Ucraina, într-o scrisoare adresată comunității globale.

Olena Zelenska a spus că ceea ce Putin numește „operaţiune militară specială” este, de fapt, „asasinarea în masă de civili ucraineni”, cu pierderi mari în rândul copiilor, potrivit Agerpres.

„Ţara noastră era paşnică”

Prima Doamnă a Ucrainei a spus că ceea ce se întâmplă în Ucraina este „imposibil de crezut” și că „operațiunea specială” demarată de Putin înseamnă uciderea de civili și de copii.

 „Ceea ce s-a întâmplat acum ceva mai mult de o săptămână este imposibil de crezut. Ţara noastră era paşnică; oraşele noastre, localităţile şi satele erau pline de viaţă”, scrie Prima Doamnă.

„La 24 februarie ne-am trezit toţi cu anunţul unei invazii ruse. Tancurile au trecut frontiera cu Ucraina, avioanele au intrat în spaţiul nostru aerian, lansatoarele de rachete ne-au înconjurat oraşele”, aminteşte ea.

Aceasta spune că războiul se poartă împotriva oamenilor nevinovați, care nu au putut să părăsească Ucraina din cauza bolilor grave sau a invalidității.

Copiii, victimele nevinovate ale războiului

În scrisoare, soţia preşedintelui ucrainean a mai spus că cel mai „îngrozitor” și „înfiorător” aspect al războiului din Ucraina îl reprezintă pierderile în rândul copiilor. Aceasta a amintit câteva dintre victimele nevinovate ale acțiunilor militare.

„Dar poate că lucrul cel mai înfiorător şi mai îngrozitor al acestei invazii sunt pierderile în rândul copiilor. Alice, de opt ani, care a murit pe străzile din Ohtîrka în timp ce bunicul ei încerca s-o protejeze. Sau Polina, din Kiev, care a murit în bombardament, alături de părinţii ei. Arsenii, de 14 ani, a fost lovit la cap de bucăţi de moloz şi nu a putut fi salvat pentru că ambulanţa nu a putut ajunge la timp din cauza incendiilor puternice”, descrie ea situaţia de pe teren.

Despre Vladimir Putin, Zelenska a scris că „a crezut că va declanşa un război-fulger împotriva Ucrainei. Dar ne-a subestimat ţara, poporul şi patriotismul”.

Aceasta a reiterat ideea închiderii spațiului aerian ucrainean și crearea coridoarelor umanitare pentru evacuarea cetățenilor: „Ucraina vrea pace. Însă Ucraina îşi va apăra frontierele. Îşi va apăra identitatea. În această privinţă nu vom ceda niciodată”.