Dr. Beatrice Mahler: Ucraina are un procent mare de tuberculoză multi-drog rezistentă

Publicat: 10 mart. 2022, 19:00, de Puterea.ro, în ACTUALITATE , ? cititori
Dr. Beatrice Mahler: Ucraina are un procent mare de tuberculoză multi-drog rezistentă
Dr Beatrice Mahler (Foto INQUAM Photos George Calin)

Dr. Beatrice Mahler semnalează, în contextul războiului din Ucraina, că tuberculoza, care este o problemă de sănătate publică, presupune o atenție specială în privința asistenței sociale și sanitare. Motiv pentru care identificarea și tratarea pacienților infecțioși care vin din Ucraina în România este prioritară, astfel încât să se prevină transmiterea TB în rândul altor persoane.

Tuberculoza este o boală infecto-contagioasă cu incidență ridicată în Ucraina. De aceea, implicarea direcțiilor de sănătate publică județene, a organizațiilor care acordă asistență medicală refugiaților și a unităților medicale ale programului național de tuberculoză este esențială.

Ce este tuberculoza multi-drog rezistentă (TB-MDR)

În prezent, Ucraina are și o problemă legată de tuberculoza multidrog-rezistentă. În Ucraina, din totalul cazurilor confirmate de tuberculoză, 30% sunt cu tuberculoză multidrog-rezistentă (TB-MDR), față de 3% în România, spune dr. Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”.  

Tuberculoza multidrog-rezistentă (TB-MDR) este o formă de tuberculoză, care a devenit rezistentă la cele mai eficiente medicamente antituberculoase. Boala poate fi transmisă altor persoane care vor fi la rândul lor rezistente la tratamentul antituberculos administrat uzual. Tratamentul TB-MDR este mult mai lung, mai scump și mai dificil de tolerat, comparativ cu cel administrat în cazul tuberculozei obișnuite. Dr. Beatrice Mahler mai subliniază că jumătate din cazurile de TB-MDR sunt cauzate de abandonarea tratamentului inițial contra tuberculozei.

Tratament gratuit

România, din fericire, are un sistem de dispensare TB în toată țara, care monitorizează cazurile confirmate.  Conform legislației în vigoare, România asigură gratuit îngrijire medicală, diagnostic și tratament pentru toți cetățenii străini sau apatrizii care provin din zona conflictului armat din Ucraina. Aceste persoane au dreptul să primească asistență medicală, în funcție de nevoi, inclusiv dreptul de a primi tratament pentru tuberculoză.

În contextul actual, diagnosticul și tratamentul tuberculozei în cazul persoanelor refugiate, reprezintă o prioritate în ceea ce privește gestionarea sănătății publice, motiv pentru care OMS a lansat un nou ghid destinat acestei categorii la risc.