Brânzovenescu și Farfuridi ar putea să fie directori la ICR Paris și Lisabona! PNL îi susține!

Publicat: 11 mart. 2022, 20:00, de Puterea.ro, în POLITICĂ , ? cititori
Brânzovenescu și Farfuridi ar putea să fie directori la ICR Paris și Lisabona! PNL îi susține!

Cezar Preda și Victor Paul Dobre, doi politicieni, nu-i așa, de vază ai scenei politice românești, ar putea să preia frâiele pe la ICR-urile din Paris și Lisabona! PNL îi susține. Și, desigur, nu, nu e vorba despre nicio cumetrie politică. Îi recomandă „experiența parlamentară”, după cum spune ministrul Culturii, Lucian Romașcanu. Cultura română e pe mâini bune! Eu, una, gata, m-am liniștit!

Președintele ICR și conducerea PNL văd la fel, simt la fel…

O știre de pe pagina fostului ambasador în Senegal, Ciprian Mihali, a produs freamăt, vuiet, vâlvă, valuri, rumoare, iritare, bâzdâci. Pentru că, domnia sa arată cu subiect și predicat cât de deștepți, și de integri, și de incoruptibili ne sunt aleșii. Practic, se zvonise prin ziare, vorba poetului, că  Brânzovenescu și Farfuridi ar fi în cărți să ajungă directori la ICR-urile din Paris și Lisabona! La crème de la crème în lume, nu Doamne, iartă-mă, Dâlga de Jos!

ICR e Institutul Cultural Român, care are filiale prin mai multe capitale din Europa și nu doar. CULTURAL am zis. Și, să-o luăm oblu, acuma: PNL îl susține pe fostul deputat PDL, Cezar Preda, apropiat al lui Traian Băsescu și al lui Vasile Blaga, și fost șef al comisei de control SRI, retras din politică în urmă cu doi ani, la șefia Institutului Cultural Român de la Paris! Și pe Victor Paul Dobre, fost deputat PNL, care s-a remarcat prin contestarea în instanță a eliminării pensiilor speciale, pentru șefia ICR Lisabona! Bravo, PNL! Bravo! Așa se face! Așa se procedează! Așa e bine! Cei doi amintesc, din punct de vedere al acestor susțineri, de Brânzovenescu și Farfuridi. Nu, că am scris bine. Cezar Preda și Victor Paul Dobre, susținuți de PNL. Și bine ați citit și voi! Iar dacă vă întrebați ce legătură există între doi politicieni – era să mă ia condeiul pe dinainte și să zic politruci – și cultură, vă spun eu din prima: niciuna! Înainte de războiul din Ucraina aș fi spus că e valabilă vorba aia cu baba și mitraliera, politicienii și cultura!

Dar, nu mai zic acum, că jignesc doamnele în vârstă care, da, chiar au pus mâna pe mitraliere. Știți cum sunt alea două drepte paralele care nu se întâlnesc niciodată, în niciun punct? Ei, bine, așa sunt și Brânzovenescu și Farfuridi… asta… Preda și Dobre cu tot ce înseamnă cultură. N-au nici în clin, nici în mânecă, nici în poalele de la haină.

Deși, sunt unii care zic că îi recomandă… vocea și talentul lor. După cum afirmă ministrul Culturii, Lucian Romașcanu: „Am avizat propunerea domnului Cezar Preda pentru funcția de director adjunct al ICR. Propunerea a fost făcută de către președintele ICR, Liviu Jicman, iar decizia finală aparține Senatului. Îl recomandă experiența parlamentară și activitatea sa, din câte știu, a fost membru și raportor A.P.C.E. (Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei)”, a declarat Lucian Romașcanu pentru HotNews.ro.

Acum, aici, mai trebuie făcută o precizare: ICR se află în subordinea Parlamentului, iar comisiile de cultură sunt cele care recomandă plenului validarea propunerilor. Și, conform procedurii, președintele Institutului Cultural Român este cel care înaintează propunerile privind numirea directorilor la filialele ICR din străinătate, către ministerul Culturii și ministerul Afacerilor Externe, care le avizează și le trimite Parlamentului.

La cele două numiri despre care am făcut vorbire, PNL zice, din punct de vedere politic, da! Adică, cei doi politicieni sunt potriviți pentru cultură, sunt buni, îi susține!

Cezar Preda, de la SRI la ICR

Pe Cezar Preda, cel propus pentru postul de director-adjunct la ICR Paris, îl știm de când era gurist – adică, era vocal, avea verb, se exprima – pe vremea președintelui Traian Băsescu. Bine, și după ce PDL a înghițit PNL, Preda a ieșit în față, dar ceva mai puțin. Până acum doi ani, când i s-a terminat mandatul de deputat de Buzău și a intrat într-un con de umbră. Rămas, nu-i așa, fără obiectul muncii, i s-a găsit un jilț confortabil la ICR Paris. Cezar Preda este, cum zice poporul, la bază, inginer mecanic, doctor în inginerie mecanică, absolvent al Colegiului Național de Apărare și al Academiei Naționale de Informații. A fost președinte al Comisiei de Securitate Națională și președinte al Comisiei de Control a activității SRI. De asemenea, Preda a urmat și cursuri la Colegiul Național de Apărare și al Academiei Naționale de Informații. Are 62 de ani și, în 2020, când i s-a încheiat mandatul de deputat, a anunțat că se retrage din politică. Acuma, cum s-o vedea directoratul la cultură după președinția la SRI, habar n-am. Dar, cred că bine, frumos, minunat.

Pupat de toate partidele…

Victor Paul Dobre, după cum spune ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, nu figurează în acte ca propunere la ICR Lisabona. Însă, nici nu exclude nominalizarea sa, ca fiind cea mai potrivită. Victor Paul Dobre este tot inginer, are 70 ani, este pensionar și a absolvit Colegiul Național de Apărare. (Mda… Avem nevoie la cultură de absolvenți ai Colegiului Național de Apărare…). Dar este și fost membru al PCR (1976-1989), și, din 1991 până azi, membru al PNL. A mai fost secretar de stat MAI și deputat, este un apropiat al lui Dan Nica de la PSD și consilier personal al actualului președinte al Curții de Conturi, Mihai Busuioc, propus de Liviu Dragnea. Adică, spus altfel, avem încuscrirea perfectă. Domnia sa, Victor Paul Dobre este susținut politic de PNL pentru postul de director ICR Lisabona.

Pe la ICR se pare că a fost mare deranjul că au ieșit la iveală numele celor propuși de președintele Liviu Jicman al ICR și susținuți politic de PNL. S-au scurs, iacătă, informații. Le-o sta plugu-n brazdă lor de noi, că ne frăsuim de așa decizii?