Politolog rus, care a prezis acest război în urmă cu zece ani: „Atât timp cât Putin va fi la putere, nu va fi pace”

Publicat: 20 mart. 2022, 23:00, de Puterea.ro, în News , ? cititori
Politolog rus, care a prezis acest război în urmă cu zece ani: „Atât timp cât Putin va fi la putere, nu va fi pace”

Sunt puțini cei care, în urmă cu câteva luni, ar fi crezut că vine războiul peste Ucraina. Totuși, politologul rus Vladimir Pastukhov (58 de ani) l-a prezis din 2013. ”7sur7” publică un interviu cu Pastukhov în legătură cu acest război și cu Putin despre care spune: ”Cât timp Putin va fi la putere, nu va fi pace. Și nu cred că va dispărea prea curând”.

Nu aș fi surprins să văd avioane rusești pe cerul sirian și submarine rusești în apele ucrainene”, afirma Vladimir Pastukhov într-un eseu publicat în 2013, intitulat ”Dacă mâine este război”. El a prezis că Vladimir Putin va deveni foarte violent în următorii zece ani. După mai puțin de un an de la aceste previziuni, Rusia a început invazia Crimeei, apoi, în septembrie 2015, războiul din Siria și, în prezent, invadarea Ucrainei.

Vladimir Pastukhov este etnic rus, dar ”născut în Kiev”, unde a trăit primii 26 de ani de viață și alți 18 ani, la Moscova, după care s-a mutat la Londra, unde locuiește de 14 ani.  Așa că el  privește ceea ce se întâmplă din trei unghiuri diferite.

Occidentul, adevărata țintă a acțiunilor lui

Vladimir Pastukhov a anunțat acest război cu zece ani înainte, dar nu pentru că ”este un geniu”, cum spune chiar el, ci pentru că ”Rusia a devenit un stat gangster, condus de funcționari corupți”. Pastukhov spune că a studiat și a descoperit ”o ideologie militară” de rezolvare a ”tensiunilor interioare”, care i-a permis să anunțe că ar putea declanșa un război. 

”Putine face un joc cu Vestul. Occidentul este adevărata țintă a acțiunilor lui. El încearcă să devină un partener egal care are un cuvânt de spus în toate problemel lumii. Dar nu mai are resursele de care dispunea Uniunea Sovietică, deci trebuie să blufeze. El vrea să folosească amenințarea cu războiul cât mai mult timp posibil pentru a ține Occidentul sub presiune”, spune Vladimir Pastukhov. În opinia acestuia, un ultim scenariu ar putea fi continuarea conflictului până la cucerirea Ucrainei. În situația în care nu scapă cel puțin parțial de sancțiunile actuale, nu este exclus să se îndrepte spre Moldova sau Georgia, state care nu sunt în NATO.

Singurul lucru care poate schimba totul este forța neașteptată de rezistență ucraineană. Dacă aceasta se menține încă două-trei săptămâni, pentru Putin se va face simțită necesitatea de a înceta focul.

A devenit războiul Rusiei

În privința negocierilor, Pastukhov spune că șansele sunt de aproximativ 10%  ca acestea să ducă la o soluție în acest conflict.

Pastukhov spune că singura strategie a Rusiei de azi este războiul. ”Acesta este ancorată în noua ideologie. Nu poate exista pace, decât dacă regimul lui Putin este distrus”. Problema este că această ideologie este susținută de numeroase persoane din jurul lui Putin. De aceea, Pastukhov este de părere că ”nu putem spune că acesta este războiul lui Putin. Acesta a devenit războiul Rusiei”.

Referitor la amenințarea nucleară venită din partea lui Putin, Pastukhov este foarte tranșant: ”această amenințare este foarte reală. Eu aș spune chiar că probabilitatea unui conflict nuclear este acum mai mare decât probabilitatea de a muri de coronavirus”.

Ce ați face?

La finalul interviului, i se cere lui Pastukhov să spună ce ar face dacă ar fi în locul președintelui Zelenski. 

Cred că țelul oricărui lider ar trebui să fie menținerea în viață a națiunii sale. Și în cazul Ucrainei, această națiune a dovedit rezistență în aceste săptămâni, spune Pastukhov (…) Azi, cred că Ucraina poate să-și permită să cedeze. Personal, eu aș opta chiar pentru o pace mai neplăcută în acest moment și aș da națiunii șansa de a se reconstrui. Cu ajutorul Europei, care trebuie să fie recunoscătoare ucrainenilor că au format o linie de front. Și dacă va reuși, sunt sigur că, pe termen mediu, Ucraina va recâștiga tot ceea ce pierde acum”, conchide acesta.