Dr. Adriana Pistol: Achiziționăm 22 de medicamente antituberculoase

Publicat: 25 mart. 2022, 19:00, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
Dr. Adriana Pistol: Achiziționăm 22 de medicamente antituberculoase
medicament pastile

Conf. dr. Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a anunțat că a fost finalizată procedura de achiziție pentru un număr de 22 de medicamente antituberculoase.

”În prezent, Ministerul Sănătăţii a finalizat deja o procedură de achiziţie pentru un număr de 22 de medicamente antituberculoase acordate bolnavilor prin intermediul acestui program de sănătate publică, inclusiv pentru tuberculoza multidrog-rezistentă”.

Dr. Adriana Pistol, medic epidemiolog, a subliniat progresele semnificative înregistrate în controlul tuberbulozei. ”Totuşi, România mai are multe de făcut. Încă este printre cele 18 ţări prioritare pentru stoparea tuberculozei în regiunea europeană a OMS şi este pe primul loc în Uniunea Europeană”, a subliniat secretarul de stat.

Dr. Adriana Pistol reamintește că tuberculoza este o boală vindecabilă 100% cu condiția de a fi depistată la timp și a avea acces la tratament corect.

Decese 

Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă contra Tuberculozei (24 martie), OMS a anunțat că numărul deceselor provocate de tuberculoză a crescut pentru prima dată în Europa după două decenii, ca urmare a întârzierii sau a lipsei de diagnosticare, determinate de blocarea serviciilor sanitare din cauza pandemiei de coronavirus.

Tuberculoza rămâne una dintre bolile infecţioase cu cea mai mare mortalitate din lume, a doua după COVID-19, iar tuberculoza rezistentă la medicamente constituie o mare preocupare”, a avertizat OMS, care consideră necesară „o investiţie urgentă”, mai ales în actualul context al pandemiei.