Câte situri culturale au fost avariate de invazia rusă

Publicat: 03 apr. 2022, 06:00, de Roxana Roseti, în Cultură , ? cititori
Câte situri culturale au fost avariate de invazia rusă

Cel puţin 53 de situri culturale au fost avariate în Ucraina de la declanşarea invaziei ruse, pe 24 februarie, a anunţat Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), relatează AFP.

Printre aceste obiective se află 29 de situri religioase, 16 clădiri istorice, patru muzee şi patru monumente. UNESCO a verificat pagubele prin imagini din satelit şi persoane aflate la faţa locului, a explicat un purtător de cuvânt al organizaţiei, potrivit căruia această listă ”nu este exhaustivă”.

Experţii noştri continuă să investigheze o serie de indicii’‘, a continuat el. Cinci dintre aceste situri se află în regiunea Cernigov (nord), un oraş bombardat de armata rusă şi care se află pe o listă a UNESCO. Kievul urmează să prezinte candidatura acestor situri pentru a fi incluse în Patrimoniul ONU.

Rusia este semnatară a unei convenţii pentru protecţia bunurilor culturale

Alte cinci situri sunt situate în regiunea Kiev şi 18 în cea a oraşului Harkov, de asemenea ţinta unui puternic bombardament rus, potrivit listei UNESCO consultate de AFP. Alte situri avariate se află între regiunile Sumy (nord-est), Jitomir (vest de Kiev), Zaporojie (sud), Doneţk şi Lugansk (est).

Această listă nu conţine informaţii despre oraşul Mariupol (sud-est), asediat şi bombardat de forţele ruse, sau Herson (sud), ocupat de aceste forţe.

Rusia este semnatară a unei convenţii ONU semnată în 1954 pentru protecţia bunurilor culturale în caz de conflict armat.

Orice încălcare a acestor norme va implica responsabilitatea la nivel internaţional a autorilor săi”, a amintit directoarea generală a UNESCO, Audrey Azoulay, într-o scrisoare trimisă pe 17 martie ministrului de Externe rus, Serghei Lavrov.