Eveniment: Poate una dintre cele mai variate și eterogene licitații

Publicat: 05 apr. 2022, 08:00, de Roxana Roseti, în LIFESTYLE , ? cititori
Eveniment: Poate una dintre cele mai variate și eterogene licitații

Poate una dintre cele mai variate și eterogene licitații organizată vreodată are loc astăzi în Capitală. Este vorba despre licitația de Artă Istorică, inclusiv o colecție de numismatică și hărți.

Acest prim eveniment al Casei Artmark din luna aprilie, reunește o impresionantă colecție de monede în ediții limitate, hărți vechi, săbii rare, dar și documente sau fotografii de epocă semnate olograf de mari personalități. Spre exemplu, fotografia care ilustrează acest articol face parte din allbumul care ilustrează Regimentul 4 Roșiori „Regina Maria”. Albumul cuprinde vizita Reginei Maria cu ocazia jubileului de 20 de ani și o vânătoare sub comanda Reginei Maria, prima jumătate a sec. XX, cu monograma reginei
Prin urmare, licitația surprinde importante vestigii ale culturii europene și românești și urmărește descoperiri geografice însemnate prin intermediul unor hărți rare, care apar pentru prima dată în circuitul public.

O lume îndepărtată de tehnologie, dar valoroasă

De asemenea, prin intermediul acestui eveniment al lunii aprilie ies la iveală săbii cu valoare muzeală, adunate din toate colțurile lumii, precum și personalități istorice ilustrate pe monede rare sau în cărți și manuscrise de colecție.
În cadrul evenimentului ddin 5 aprilie este scoasă la licitație și o importantă colecție de hărți rare, care îmbină perfect arta cu știința. Cea mai valoroasă piesă din licitație, cu prețul de pornire de 2.000 de euro, este harta celestă „Stelele și Pământul”, realizată în 1661 de către Henricus Hondius. Hărțile publicate de Cellarius sunt cele mai căutate dintre hărțile cerești, îmbinând imaginile splendid elaborate ale epocii de aur a cartografiei olandeze cu cunoștințele științifice.
O altă „piesă” interesantă este harta României Mari, întocmită de colonelul Victor Tănăsescu. Piesa, datată 1925, are prețul de pornire de 500 de euro și poartă dedicația olografă a autorului, recunoscut pentru piese care se vând în licitații pentru prețuri record.
Totul reprezintă o lume atât de îndepărtată de tehnologia contemporană, dar, totuși, atât de valoroasă și plină de surprize.