Ordonanțe de urgență: Amenzi și închisoare pentru arderea miriștilor, incendierea și îngroparea deșeurilor

Publicat: 07 apr. 2022, 13:15, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
Ordonanțe de urgență: Amenzi și închisoare pentru arderea miriștilor, incendierea și îngroparea deșeurilor

Arderea miriștilor, incendierea și îngroparea deșeurilor fac obiectul unor ordonanțe de urgențe aprobate miercuri în ședința de Guvern, care prevăd amenzi și pedepse cu închisoarea între 3 și 5 ani.

În legătură cu incendierea și îngroparea deșeurilor, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, a precizat:  „Decizia cea mai importantă este incriminarea faptelor de incendiere şi de îngropare a deşeurilor. Aceste practici afectează grav mediul înconjurător şi a decis Guvernul să fie o pedeapsă cu închisoare de la 3 la 5 ani”

Ministrul Tanczos a mai precizat că s-a ales varianta ordonanței de urgență din cauza că situația a devenit din ce în ce mai periculoasă.

”Incendierea şi îngroparea, practic, ne afectează pe toţi, afectează aerul şi afectează aproape ireversibil apele subterane. (…) ”. ”Am ales varianta ordonanţei de urgenţă pentru că nu mai putem aştepta. Aceste incriminări intră în vigoare imediat ce apare în Monitorul Oficial ordonanţa de urgenţă şi sancţiunile pot fi înăsprite imediat”.

Amenzi pentru arderea miriștilor

De asemenea, Guvernul a aprobat, prin ordonanță de urgență amenzile pentru arderea miriștilor: pentru persoanele fizice  între 7.000 și 15.000 de lei; pentru pesoanele juridice între 50.000 și 100.000 de lei.

„Săptămânile trecute am avut foarte multe incendii. Într-un raport pe care l-am pregătit, informăm Ministerul Agriculturii, zilele acestea, cu privire la 10.000 de arderi simultane în ţară. Au fost, la un moment dat, 7.000 de focuri simultane în România, focuri sau incendieri de mirişti, motiv pentru care acum câteva săptămâni bune, când am lansat în avizare ministerială acest proiect de ordonanţă de urgenţă, am propus ca pentru persoanele fizice amenzile să fie majorate la 7.000 de lei minimul şi 15.000 de lei maximul, iar pentru persoanele juridice amenzi între 50.000 şi 100.000 de lei”, a declarat Barna Tanczos, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.