Ca în alte țări, și în România, vaccinarea antigripală și măsurarea glicemiei să se facă în farmacii

Publicat: 12 apr. 2022, 16:10, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
Ca în alte țări, și în România, vaccinarea antigripală și măsurarea glicemiei să se facă în farmacii

Trei cunoscuți medici sunt de părere că în privința prevenției unor boli, rolul farmaciştilor este „prioritar”, mai ales că populația manifestă o încredere deosebită în aceștia.

Având în vedere încrederea mare a populaţiei în farmaciști, dr. Diana Păun, consilier prezidențial, spune că rolul acestora este foarte mare în prevenție.

„Rolul farmacistului este prioritar în tot acest complex. (…) Dacă ne uităm la statistici, încrederea populaţiei în farmacişti atinge cote de-a dreptul impresionante. (…) Este bine ca informaţiile să vină din surse ştiinţifice, din surse valide, sigure moment în care farmaciştii pot sau oferă aceste informaţii pacienţilor, deci pot să intervină în această zonă de conştientizare, de responsabilizare a populaţiei. (…) Legea 95 are un articol care prevede că în farmacii farmaciştii pot acorda o serie întreagă de servicii care ţin de administrarea medicamentelor. Să nu uităm că administrarea vaccinului este un act medical care în alte ţări europene se practică uzual în farmacii”, subliniază consilierul prezidenţial.

În Franța

În acest sens, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, președintele Comisiei de Sănătate din Senat, a dat exemplul Franței. „Dacă în Franţa vaccinarea în farmacii, vorbesc de vaccinul antigripal, se face de uz curent, nu văd de ce nu am putea să facem şi noi în România”.

”Vaccinarea antigripală este una care se poate face foarte uşor la nivelul farmaciilor cu circuit deschis, dar mai mult decât atât cred că farmaciştii ar trebuie să îşi schimbe în primul rând statutul şi respectiv responsabilităţile pe care le au într-o societate în acest secol al XXI-lea”, este de părere prof. dr. Streinu-Cercel.

Informații despre programele de screening

În opinia ministrului Sănătății, farmacia ”în general este un loc în care putem desfășura multe activități favorabile sănătății publice”. Astfel, ministrul Alexandru Rafila crede că, de exemplu, în farmacii s-ar putea măsura glicemia.

Ministrul Sănătății crede că testarea pentru infecția cu noul coronavirus efectuată în unele farmacii a fost un început care ar trebui extins. ”Este bine că a început un astfel de program, chiar dacă nu a fost foarte extins. Este bine să începi de undeva. Mă gândesc că farmacia ar fi un foarte bun loc, pentru că este frecventat cu regularitate de foarte multe persoane, ca să primească informaţii de exemplu despre programele de screening”, a mai adăugat prof. dr. Rafila.