Bosfor și Dardanele închise și pentru navele de război ale NATO

Publicat: 12 apr. 2022, 21:00, de Nina Marcu, în Internațional , ? cititori
Bosfor și Dardanele închise și pentru navele de război ale NATO

Potrivit Convenției de la Montreux, autoritățile de la Ankara au anunțat, prin ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, că strâmtorile lor de la Marea Neagră rămân închise oricărei nave de război.

Inclusiv celor ale statelor membre NATO. Asta, deși la început, Turcia a închis Strâmtorile Bosfor și Dardanele doar pentru trecerea navelor militare din Rusia și Ucraina și precizase că interdicția nu se aplică navelor care se întorc la bazele lor navale situate în Marea Neagră.

Ministerul Apărării a anunțat că turcii, atâta timp cât operațiunea specială declanșată de Rusia în Ucraina va continua, vor respecta prevederile Convenției de la Montreux și, în acest fel, este exclusă trecerea prin strâmtorile de la Marea Neagră a oricărei nave de luptă, inclusiv din statele membre NATO.

Așa că, strâmtorile vor rămâne închise. De asemenea, ministrul turc al apărării a adus în discuție minele marine care plutesc în derivă în Marea Neagră și a specificat că nu e exclus ca ele să fi fost lăsate deliberat în mare, pentru a face presiuni asupra Ankarei să permită intrarea dragoarelor de mine și altor nave de luptă ale NATO, sub pretextul căutării și distrugerii acestora. „Avem o suspiciune cu privire la eliberarea intenționată a minelor. Este posibil ca aceasta să fie parte a unui plan, pentru a lăsa dragoarele maritime ale NATO să intre în Marea Neagră. Dar, suntem angajați în respectarea regulilor stabilite de Convenția de la Montreux și nu vom lăsa nave de război să intre în Marea Neagră, așa cum nu vom permite ca Marea Neagră să fie atrasă în război”, a spus Akar. Declarațiile ministrului turc au fost făcute în cursul zilei de luni.