Pastorala Patriarhului Daniel de Sfintele Paști 2022: Să privim faţa fiecărui om în lumina Învierii lui Hristos ca pe o sfântă lumânare de Paşti

Publicat: 22 apr. 2022, 15:38, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
Pastorala Patriarhului Daniel de Sfintele Paști 2022: Să privim faţa fiecărui om în lumina Învierii lui Hristos ca pe o sfântă lumânare de Paşti

Pastorala Patriarhului Daniel de Sfintele Paști 2022 este centrată pe optimism, credință și speranță:  ”Credinţa puternică în Învierea lui Hristos este în Ortodoxie şi credinţa puternică în învierea tuturor oamenilor. De aceea, Crezul Ortodox pe care îl mărturisim în Biserică se încheie cu aceste cuvinte: „Aştept învierea morţilor şi viaţa veacului ce va să fie”.

”Înţelegem, aşadar, că taina Învierii lui Hristos şi a învierii tuturor oamenilor este inima sau centrul Evangheliei propovăduită de Sfinţii Apostoli şi temelia credinţei ortodoxe mărturisită de Biserică”, ne transmite Patriarhul Daniel în Pastorala sa.

Această puternică și trainică credință face ca ”Sărbătoarea Sfintelor Paști să fie numită în Ortodoxie ”Sărbătoarea sărbătorilor”.

Patriarhul Daniel ne reamintește că: ”Lumina Învierii lui Hristos dă sens istoriei universale a omenirii, pentru că o îndreaptă spre învierea universală. În plus, lumina Învierii lui Hristos dă sens întregii creaţii, adică întregului univers sau cosmos, pentru că ea îndreaptă întreg universul spre „un cer nou şi un pământ nou” în care „moarte nu va mai fi” (Apocalipsa 21, 1-4)”.

În noaptea Sfintelor Paști, Biserica Ortodoxă cântă:  „acum toate s-au umplut de lumină şi cerul şi pământul şi cele de sub pământ”. Adică, acum toate s-au umplut de sens, pentru că toată existenţa creată va fi eliberată de robia şi absurditatea morţii (cf. 1 Corinteni 15, 51-58)”.

Patriarhul Daniel ne povățuiește: ” Să arătăm în jurul nostru lumină din lumina Învierii lui Hristos; să privim faţa fiecărui om în lumina Învierii lui Hristos ca pe o sfântă lumânare de Paşti aprinsă în lume de iubirea lui Hristos pentru oameni; să vedem pe fiecare om ca pe un împreună-călător cu noi spre Împărăţia cerurilor, spre Învierea de obşte la venirea în slavă a Domnului Hristos (cf. Matei, 25, 31-46)”.

În Pastorala dedicată Sfintelor Paști din acest an, Patriarhul Daniel ne îndeamnă să ne înmulțim rugăciunea pentru încetarea suferinței  poporului ucrainean. ”În contextul actual, marcat de violenţă şi multă suferinţă în Ucraina, este necesară în continuare înmulţirea rugăciunii pentru încetarea războiului şi pentru întărirea spirituală a celor ce suferă din cauza acestuia. Să ajutăm în continuare pe refugiaţii ucraineni, să devenim pentru ei „mâinile iubirii milostive a lui Hristos”, Cel Care îi ocroteşte şi le dăruieşte putere, răbdare şi nădejde pentru revenirea în patria lor”.

Pastorala Patriarhului  Daniel se încheie cu urări adresate tuturor românilor din țară și din afara României.   ”Dorim ca Sfintele Sărbători de Paşti să aducă tuturor românilor din ţară şi din afara României, multă sănătate şi pace, bucurie şi speranţă!

Cu iubire părintească, vă adresăm tuturor salutul pascal: Hristos a înviat! Adevărat a înviat!