Papa Francisc: „La ce ar folosi să mă duc la Kiev, dacă războiul ar continua a doua zi?”

Publicat: 23 apr. 2022, 12:00, de Viorela Pitulice, în Internațional , ? cititori
Papa Francisc:
Papa Francisc

În timp ce liderii occidentali s-au înghesuit să meargă la Kiev, suveranul Pontif declară că nu va vizita Ucraina, aşa cum ar fi luat în considerare cu ceva timp în urmă. 

Este, însă, „dispus să facă totul pentru a opri războiul” din Ucraina, dar o vizită papală ar putea interfera cu „obiective mai înalte”, cum ar fi eforturile de a pune capăt războiului.

„La ce i-ar folosi Papei să meargă la Kiev, dacă războiul ar continua a doua zi? (…) Orice război este anacronic în această lume şi la acest nivel de civilizaţie „, a declarat suveranul Pontif pentru cotidianul argentinian La Nacion, citat de BBC.

 Papa a făcut o vizită neaşteptată la ambasada rusă din Vatican la sfârşitul lunii februarie, „o decizie pe care am luat-o într-o noapte de veghe, gândindu-mă la Ucraina”.

„M-am dus singur. Nu am vrut să mă însoţească nimeni. A fost o responsabilitate personală a mea”.

El a dat și explicații cu privire la faptul că nu numeşte niciodată Rusia sau pe preşedintele acesteia în declaraţiile sale împotriva războiului: „Un Papă nu numeşte niciodată un şef de stat, cu atât mai puţin o ţară, care este superioară şefului său de stat”, potrivit Mediafax.