Cea mai buna rețetă de mititei. Sfaturi de la Gina Bradea

Publicat: 30 apr. 2022, 15:50, de Viorela Pitulice, în ESENȚIAL , ? cititori
Cea mai buna rețetă de mititei. Sfaturi de la Gina Bradea

Cum mâine este 1 Mai, iar micii și berea sunt la putere, ne-am gândit că nu strică să aveți la îndemână o rețetă tradițională de mititei pufoși gustoși, motiv pentru care am apelat la câteva din secretele Ginei Bradea, una dintre cele mai cunoscute bloggerițe culinare de la noi.

Chiar dacă pentru mulți reprezintă o provocare, deoarece nu sunt ușor de făcut, dar nici din cale afară de greu, trebuie să știți că există câteva trucuri de care ar fi bine să țineți seama dacă doriți să preparați micii perfecți.

Ingrediente

  • 1 kg carne tocată (20% pulpă porc și 80% ceafă vită sau pulpă oaie cu grăsime)
  • 2 lingurițe rase bicarbonat de sodiu
  • 300 ml apă minerală sau supă de oase (poate aveți rămasă după ce ați gătit altceva)
  • 16-18 g sare
  • piper – 3 g
  • 3 – 5 g ardei iute sau boia de ardei iute
  • un vârf de cuțit de chimen măcinat (2 g)
  • cimbru – 2 g
  • ienibahar – 6 boabe -1 g
  • coriandru 2 g
  • usturoi românesc, o căpățână, din cel care are coaja roz, este mai aromat

Cum se prepară pasta de mici

Pentru a prepara micii, aveți nevoie de carne de porc și de vită și trebuie să țineți cont că la 1 kg carne este nevoie de 200 grame de seu de vită sau de oaie sau măcar slănină de porc. Primele două sunt recomandate, pentru că dau acel gust specific, de neegalat, al micilor, arată Gina Bradea.

Ideal ar fi să se folosească ceafă de vită sau carne de vită de la pulpă, cu seu, nu slăanină, pentru că această grăsime va da un gust și o frăgezime fantastică micilor.

Se toacă toată carnea de 2 ori prin sita mica, la fel ca la chifteluțe. Se adaugă  condimentele, usturoiul curatat și pisat cât mai fin, bicarbonatul amestecat cu o lingură de zeamă de lămâie și se frământă cam 30 de minute, adugându-se treptat apă sau supă.

Va rezulta o pastă ușor fluidă, are, însă, se va întări. Prin frământare, pasta înglobează aer și micii devin mai pufoși.

Câteva sfaturi

Se probează de gust – se prăjește o bucățică într-o tigaie fără ulei și dacă e nevoie, se mai adaugă condimente. Pasta se lasă la rece minimum 24 de ore, ideal este 2-3 zile.

Dupa ce se ține la rece minimum 24 de ore, pasta se scoate și se lasă pe masă să ajungă la temperatura camerei, apoi se frământă iar cam 15-20 de minute. În acest fel, pasta va îngloba iarăși aer, iar micii vor fi afânați. Dacă nu se gătesc imediat, se bagă înapoi la rece.

Inainte de gătire, pasta se scoate din frigider și se lasă la temperatura camerei, astfel încât micii să nu fie prea reci, atunci când se pun pe grătar.

Se modelează cu mâna unsă cu ulei, cam la 50 grame bucata, apoi se prăjesc pe grătar, la foc iute, ca să rămână zemoși.