Prof. dr. Cornelia Nițipir: Cancerul de vezică, boală a persoanelor peste 65 de ani, detectat la tineri!

Publicat: 13 mai 2022, 14:15, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Prof. dr. Cornelia Nițipir: Cancerul de vezică, boală a persoanelor peste 65 de ani, detectat la tineri!

Cancerul de vezică, mai frecvent după vârsta de 65 de ani, în ultima perioadă este detectat la pacienți tineri, principalele cauze fiind fumatul și sedentarismul, avertizează  prof. dr. Cornelia Nițipir, medic primar oncologie generală și chimioterapie.

„Prevenția este cea mai importantă. Eu sunt extrem de îngrijorată de tânăra generație care fumează și nu face sport. Sunt uimită de cazuri noi de cancer urotelial care apare la pacienți mai tineri. Atunci când eram rezidentă, vedeam rar astfel de situații”, spune prof. dr. Nițipir.

Având în vedere rolul major al prevenției prof. dr. Ioanel Sinescu pledează pentru efectuarea anual a unui examen ecografic după vârsta de 45 de ani. ”Aș vrea să lansez acum doar ideea și apoi pe cale oficială o să trimit și la Ministerul Sănătății, Comisiile Parlamentului și Administrația Prezidențială, ideea că orice român care a împlinit 45 de ani, fie că e sănătos, fie că nu, că e bărbat sau femeie, să poată beneficia de un examen ecografic pe an. Vom avea surpriza plăcută să descoperim cazuri asimptomatice în stadii curabile. Cred că ar însemna mult, în afară de prevenția de care vorbim și care rămâne prioritară”.

Un nou tratament

Numărul de decese cauzate de cancerele renale și de vezică urinară este în creștere continuă. Totuși, dacă sunt depistate din timp, diagnosticate corect şi dacă pacientul urmează schema de tratament recomandată, cancerul poate fi transformat dintr-o boală cu un deznodământ fatal, rapid, într-o boală cronică.

În prezent, pacienții români cu cancer renal și urotelial în stadii avansate au un nou tratament. Este vorba despre o combinație de medicamente inovatoare, disponibilă gratuit prin Programul Naţional de Oncologie.

Tratamentele sunt disponibile gratuit prin Programul Naţional de Oncologie și sunt dezvoltate de companiile Merck și Pfizer.

Finanțarea

Bolnavii de cancer se bucură cu fiecare moleculă nouă, capabilă să le prelungească speranța de viață, dar în același timp ei știu foarte bine că este necesară o regândire a finanțării programelor de cancer.

„Ne bucură accesul la noi tratamente, o șansă în plus pentru pacienții cu cancer renal și urotelial, dar în același timp ne gândim că finanțarea programului de oncologie este limitată și la fel de limitată este și finanțarea spitalelor unde noi ne tratăm. Decidenții ar trebui să regândească finanțarea sistemului de sănătate și a programelor de cancer, conform Planului Național de Control al Cancerului, care prevede testări genetice, biomarkeri susținuți de stat, acces la tratamente noi, inovatoare, care pot face diferența dintre viață și moarte”, spune Cezar Irimia, președinte Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, care a organizat recent masa rotundă ”Diagostic precoce și terapii inovatoare pentru pacienții cu cancer renal și urotelial”.

Cancerul renal

Pacientul cu cancer renal este mai frecvent bărbatul cu vârste peste 40 ani. Factorii de risc pentru apariția cancerului renal sunt vârsta înaintată, fumatul, obezitatea, hipertensiunea arterială, insuficiența renală severă, boala chistică renală, dializa, transplantul, sindromul sclerozei tuberoase, istoricul familial (2-3% dintre cancerele de rinichi sunt ereditare).

50% dintre cancerele de rinichi sunt detectate incidental, observând triada clasică: durere în spate / lateral, sânge  în urină și evidențierea unui mase abdominale la palpare. Alte simptome sunt: pierderea poftei de mâncare, pierderea în greutate inexplicabilă, oboseala, febra inexplicabilă, anemia.

Cancerul de vezică urinară

Cancerul de vezică urinară este de aproximativ cinci ori mai frecvent la bărbați decât la femei, iar 70% dintre cazuri se înregistrează la persoane de peste 65 de ani.

Fumatul este cel mai important factor de risc. Oprirea fumatului pentru mai mult de 4 ani poate reduce riscul apariției cancerului de vezică urinară. Alți factori de risc sunt: înaintarea în vârstă (peste 65 ani), expunerea la locul de muncă la factori cancerigeni (coloranți anilinici, amine aromatice, arsenic), diabetul zaharat de tip II. Din păcate, în ultima perioada, crește numărul tinerilor care sunt diagnosticați cu acest tip de cancer.

Cancerul de vezică urinară debutează cu probleme urinare, prezența sângelui în urină, durere și blocaje urinare.